Orisberg on Pohjanmaan ensimmäinen, 1600-luvun lopulla perustettu rautaruukki. 1800-luvun ruukkiyhdyskunta ruukinkartanoineen ja kirkkoineen on poikkeuksellisen hyvin säilynyt. Orismalanjoen rannoilla on säilynyt 250 vuotta kestäneeseen raudanjalostustoimintaan liittyneitä rakennuksia, rakenteita ja raunioita
Vaasan pormestari sai toimintaprivilegion vuonna 1676 masuunin ja vasarapajan perustamiseksi Orismalan kosken rannalle. Ruukki saatiin rakennetuksi vasta 1680-luvulla. Malmi ruukille oli tarkoitus alun perin louhia Orisbergin lähellä sijaitsevasta Hopiavuoresta sekä toisesta malmiesiintymästä. Seudulta ei kuitenkaan löytynyt riittävästi rautamalmia, vaan raaka-aine oli kuljetettava hankalan matkan takaa Ruotsista.
Useiden hankaluuksien ja toimintavaikeuksien myötä ruukkitoiminta Orisbergillä oli 1700-luvun alun vähäistä. 1800-luvulla ruukille rakennettiin ruukinkartano ja uusi kankivasarapaja. Lisäksi nippuvasarapaja ja pato uusittiin. Vuonna 1830 valmistui ruukin kirkko ja pappila. Vuonna 1844 myönnettiin privilegio Orisbergin yläruukille, jonne siirrettiin Kimon ruukilta kankivasara ja kaksi ahjoa. Yläruukin alue sijaitsi noin kahden kilometrin päässä varsinaisen ruukin pohjoispuolella, Orismalan Myllykosken rannalla. Orisbergin toinen vasarapaja jäi kuitenkin lyhytikäiseksi, sillä jo 1867 yläruukin toiminta lopetettiin ja sen rakennukset siirrettiin pääruukille. Pääruukin pieni ja jo vanhanaikainen vasarapaja oli viimeistä kertaa toiminnassa vuonna 1900. Manufaktuuripaja oli seissyt jo vuodesta 1869. Metalliteollisuus Orsbergillä kuitenkin jatkui 1940-luvulle saakka. Vuonna 1909 vanhan vasarapajan uusituissa tiloissa aloitti toimintansa Orisbergin Konepaja Oy. Metalliteollisuuden vähetessä Orisbergistä kehittyi Pohjanmaan tärkein ja edistyksellisin maatila.
Kohteen sijaintitieto on arvioitu peruskartalta ja esitetty pistemäisenä. Tarkkaa alueen sijaintia ja laajuutta ei ole arvioitu. Alueella lienee kuitenkin säilynyt ruukin historiaan liittyviä rakenteita. Muun muassa Kotilammen pääpadon alapuolella on jäljellä perustuskiviä ruukin viimeisestä manufaktuuripajasta 1800-luvulta. Hamarinlammen patoaukkot jakavat vesivoiman kahteen osaan. Itäisen uoman varrella on säilyt jäänteitä teollisuusrakennuksista (masuuni, kankivasarapaja). Lisäksi Orisbergin Yläruukin rakennusten perustuksia on havaittavissa runsaan kahden kilometrin päässä pääruukilta pohjoiseen. Yläruukin sijainti ei ole tiedossa (Myllykoskea ei löydy peruskartalta)
Luonti: 24.2.2011 Viimeisin muutos: 24.2.2011
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.