Urimalahden harkkohytti on sijainnut Urimajoen alkupäässä, Urimolahden rannalla. Joessa on ruukin kohdalla kaksi haaraa. Ruukin laitokset ovat sijainneet eteläisemmän haaran varrella. Eteläisen jokihaaran yli johtaa betoninen pato, jonka runkona on kertoman mukaan käytetty ruukin aikaista patoa. Padon alapuolella on saaressa 1900-luvulla rakennettu paja, jonka rakennustöiden yhteydessä on kertoman mukaan löydetty harkkohytin jäänteitä. Padon alapuolella, rannanpuolella, on 1900-luvulla rakennetun myllyn ja voimalaitoksen betoniset perustukset sekä lahonnut uittoränni. Niiden paikalla kerrotaan sijainneen vasarapajan.
Kohteen sijaintitieto on arvioitu peruskartalta ja esitetty pistemäisenä. Tarkkaa alueen laajuutta ei ole arvioitu.
Urimalahden ruukki on vanhin ”teollinen” järvimalmia sulattanut harkkohytti Suomessa. Useimmista talonpoikien harkkohyteistä Urimalahden erotti myös vesivoiman käyttö; niin palkeita kuin kankivasaraa liikuttivat kosken pyörittämät vesirattaat. Urimalahden harkkohytti rakennettiin todennäköisesti vuonna 1792 vanhan myllyn lähelle. 1800-luvun alkuvuosina paikalle rakennettiin myös pienoismasuuni, joka kuitenkin jäi pian käytöstä. Urimalahden ruukki pysyi koko toiminta-aikansa vaatimattomana vesivoiman vähäisyyden vuoksi. Lopullisen iskun ruukin toiminnalle antoi Lastukosken perkaus ja Syvärijäven pinnan lasku. Ruukin tärkein malmijärvi jäi näin osittain kuiville ja myös malmiveneiden pääsy ruukinpaikalle tuli mahdottomaksi. Harkkohytin toiminta loppui vuonna 1858 ja seuraavana vuonna se hävitettiin.
Luonti: 3.3.2011 Viimeisin muutos: 24.3.2015
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.