Huomautuksia: Muinaisjäännösinventointi Kuhmon Jonkerinjärvellä 3.-4.7. ja 10.7.2011.
Kertomuksen kohdekuvaus:
Jonkerin Pyykönniemen koillisosassa, noin sadan metrin päässä rannasta, hiekkamoreeniharjanteella, kohti kaakkoa avautuvan notkon yläpäässä, sijaitsee hyvin säilynyt tervahauta. Tervahaudan ympäristö on noin 50-vuotiasta voimakkaasti mäntyvaltaista sekametsää, jossa aluskasvillisuutta hallitsevat mustikka, puolukka, variksenmarja, kanerva sekä sammalet.
Tervahauta on pyöreä, ja sen läpimitta vallin korkeimmalta kohdalta mitattuna on noin kuusi metriä. Vallin korkeus on noin 0,4 metriä ja vallin leveys noin kaksi ja puoli metriä. Haudan syvyys vallin päältä mitattuna on noin 0,7 metriä. Haudan pohja on melko tasainen läpimitaltaan noin nelimetrisellä alalla. Haudan pohjalle tehdystä lapionpistosta todettiin noin viiden senttimetrin paksuisen pintaturpeen alla hiiltä sekä ohut huuhtoutumiskerros.
Tervanlaskuputken kohdalla on nykyisin ketunkolo, ja tervanlaskuoja suuntautuu
kaakkoon, haudan viereltä alkavan notkon suuntaan. Ojan pohja on noin 0,7 metriä
tervahaudan pohjaa alempana ja ojan leveys on noin 1,5 metriä. Oja on tasapohjainen,luiskamaisesti madaltuva, ja sen pohja saavuttaa ympäröivän maanpinnan tason noin yhdeksän metrin päässä tervahaudan reunalta. Ojan molemmilla puolilla ovat loivat vallit.
Haudan pohjoispuolella, noin puolen metrin päässä vallin reunalta, on itäkoillinenlänsilounas-suuntainen noin 2 m x 1 m laajuinen ja puoli metriä syvä kulmistaan pyöristetyn suorakaiteen muotoinen kaivanto, joka lienee samanaikainen tervahaudan kanssa.
Muita jäännöksiä kohteen lähiympäristössä ei havaittu, joten kohde rajautuu
tervahaudan maanpinnalle näkyviin rakenteisiin, noin 10 m x 20 m kokoiselle alueelle.
Kohde tarkastettu: 10.7.2011 Sami Viljanmaa |