Rakkakuopat sijaitsevat Lylykylän ja Mustaisnevan turvetuotantoalueen välissä asumattomalla alueella, Ukonkallion ja Kirkkoharjun muodostaman noin kilometrin pituisen lähes pohjoisetelä-suuntaisen kallio- ja moreeniharjanteen eteläosassa Kirkkoharjun korkeimman laen lounaispuolella. Kohteen eteläpuolella on vanha soranottomonttu. Paikan puusto on nuorta ja mäntyvaltaista. Kohteen kaksi selvärakenteista rakkakuoppaa sijaitsevat vieretysten. Ne on kaivettu noin 20 m pitkään luoteis-kaakko -suuntaiseen rakkakivikkoon. Muodoltaan pyöreät kuopat ovat noin 3 m halkaisijoiltaan ja noin 1 metrin syvyisiä, molempien reunoilla on selvää vallia. Pohjoisemman kuopan (rakkakuoppa 1) reunat ovat jyrkemmät. Tyypin perusteella jäänteet ovat ajoitettavissa esihistoriallisiksi. Noin 10 metrin etäisyydellä kaakkoispuolella on rakan kaakkoispäässä epämääräinen matala kuopanne (kohde no. 3), joka lienee lähihistoriassa syntynyt. Alueella havaittiin runsaasti eri ikäisiä sorakuoppia.
Paikkaan liittyy tarina kirkonrauniosta ja ehtoollisviinikannusta.
Huomautuksia: Mustaisnevan tuulivoimapuiston osayleiskaavan arkeologinen inventointi s. 8
Luonti: 11.12.2012
Janne Rantanen/Seinäjoen museot tarkastus 2020
Huomautuksia: Ks. tarkastuskertomus: Kauhajoki Kirkkoharju, arkeologinen tarkastus 3.7.2020. Valokuvat: Seinäjoen museoiden tutkimuskokoelma, TUK69:46.
Kohde ennallaan. Kirkkoharjun laella oli tehty harvennushakkuita parin vuoden sisällä.
Luonti: 22.7.2020 Viimeisin muutos: 15.4.2024
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.