Museoviraston laatimassa Uudenmaan 1780-luvun asutusta kuvaavassa aineistossa on inventointialueelle paikannettu kaksi myllynpaikkaa, toinen Vähäkylässä ja toinen Lukonkulman alueella Sälinkäästä koilliseen, pienen Lammin rannalla. Vähäkylän myllynpaikka on merkitty 1700-luvun lopun Kuninkaan kartastoon, ja Lammin myllyn paikka saattaa olla merkittynä vuoden 1704 Samuel Broteruksen laatimassa Sälinkään kartassa – tosin siinä se on eri paikassa kuin Museoviraston aineistossa. Vuonna 1750 laaditussa myllyveroluettelossa Sälinkäällä kuitenkin mainitaan kaksi myllyä.
Vähäkylän myllynpaikkaa käytiin tarkastamassa Mäntsälän Sälinkään ja Soukkion inventoinnissa 6.5.2013. Mylly on Museoviraston aineiston mukaan sijainnut Kilpijärveen pohjoisesta laskevan Myllyojan varressa, peltoalueen pohjoispäässä, Mäkelän talosta noin 200 metriä länteen. Myllyojan koskipaikka on nykytien alla ja siitä pohjoiseen oja kulkee metsikön ja pellon laidassa ja tekee lähellä tietä pienen S-mutkan, jossa mylly olisi saattanut olla. Paikalla on isoja kiviä, mutta ne saattavat liittyä läheiseen hiekkakuoppaan Lähellä tietä on myös joen ruoppauskasoja, jotka voivat viitata myös myllyn toimintaedellytysten parantamiseen.
Luonti: 17.5.2013 Viimeisin muutos: 1.8.2014
Tutkimukset
Petro Pesonen inventointi 2013
Huomautuksia: inventointiraportin kohde nro 28
Luonti: 1.8.2014
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.