Alahärmän tilat ovat kuuluneet eri hallintopitäjiin historiansa aikana. Historiansa aikana Vuoskoski on kuulunut lähinnä Pietarsaareen ja Uusikaarlepyyhyn ja Vuohisluoma/Naarasluoma lähinnä Lapuaan ennen Alahärmän itsenäistymistä vuonna 1867. Vanhimmat tilat koko Alahärmän alueella ovat Härmä, Storgård ja Köykkäri, jotka perustettiin ennen 1500-luvun puoltaväliä.
Härmän tilan alku voidaan sijoittaa vuoteen 1537. Härmän isännän poikien tiloja olivat 1500-luvun puolenvälin jälkeen perustetut Mattila ja Knuuttila Härmästä muutama kilometri alavirtaan. Mattilasta ja Knuuttilasta muodostui ryhmäkylä, joka nyt tunnetaan Knuuttilan raittina. Pohjoisempana sijaitsee Isontalon (Storgård) ryhmä, joka on jo aiemmin asemakaavoitetulla alueella. Nykyään kylä levittäytyy laajalle alueelle eivätkä talojen vanhat sijainnit käy ilmi kartoista. Nykyinen kylänraitti lienee muodostunut viimeistään 1800-luvun lopulla, josta tilanteesta on olemassa tarkka kartta. Aiemmassa kartassa 1700-luvun lopulta on vain hieman epämääräinen aluekartta, jonka perusteella vaikuttaisi siltä, että kylä olisi tuolloin sijainnut lähempänä rantaa.
Inventoinnissa ei voitu tehdä mitään erityisiä arkeologisia havaintoja, sillä alue on pääasiassa talojen piha-piirejä ja viljelyksessä olevaa peltoa. Talot ovat suurimmaksi osaksi alueella kuitenkin vanhaa rakennuskantaa eivätkä pihapiirit vaikuta joitakin poikkeuksia lukuunottamatta kovin muokatuilta, joten alueella on saattanut säilyä arkeologista kulttuurikerrosta talojen pihamailla ja nykyasutuksen sekä joen välisellä peltoalueella.
Ottaen huomioon talojen mahdollinen siirto joenrannasta ja toisaalta viimeistään 1800-luvun lopulla muodostunut kylänraitti varsin hyvin säilyneine pihapiireineen ja rakennuksineen, on Knuuttilan ja Mattilan kohdalla lienee syytä rajata laaja alue osoittamaan muuta kulttuuriperintökohdetta joenrannan ja raitin välisellä alueella. Rajaus on tehty ulottumaan myös hieman jo asemakaavoitetulle alueelle, muttei kattamaan Isotalon ryhmää. Alue kuuluu kokonaisuudessaan (myös Isotalon ryhmä mukaan lukien) valtakunnallisten merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon (RKY).
Luonti: 4.2.2015 Viimeisin muutos: 4.2.2015
Tutkimukset
Petro Pesonen/Museovirasto inventointi 2014
Huomautuksia: Alahärmä - Voltti
Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi s. 28
Luonti: 4.2.2015
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.