Metsäkuvio, jolla tervahaudat ovat sijainneet, on Osmajärven länsirannalla, Sorsakoski-Varkaus -tien länsipuolella, siitä erkanevan metsätien kaakkoispuolisessa maastossa. Koko alue on laajemminkin erittäin kivikkoista ja valtavat lohkarekeskittymät vaikeuttavat kulkua. Kuvion ympärillä kasvaa harvennuskypsää männikköä, itse tervahautakuvio on vastikään hakattu ja aurattu. Hautojen päällä ja vieressä on suurten, toistasataa vuotta vanhojen mäntyjen kantoja. Maaperä on hiekkainen ja hieman vähempikivinen kuin ympäristössä.
Ilmoitetun koordinaattipisteen kohdalla hahmottuu edelleen tervahauta, joka on ollut ainakin 20 metriä halkaisijaltaan. Sen päältä on ajettu koneella, ja aurauskuoppia on keskellä hautaa, vallien päällä ja niiden ulkopuolella. Sammalen alta on paljastunut suuria hiiltyneiden puiden kappaleita, pienempiä hiilipartikkeleita sekä nokea. Toinen tervahauta
on sijainnut ilmeisesti vain kymmenkunta metriä etelään tältä selkeimmin hahmottuvalta haudalta. Täälläkin koneen kuopaisuissa on runsaasti puuhiiltä ja nokea. Todennäköisesti tervahautoja on ollut useampia, sillä koko kuvion alueella on siellä täällä hiiltyneiden puiden kappaleita. Ne ovat selkeästi peräisin tervahaudoista, sillä metsäpalon jälkeen ei jää hakattuja halkoja hiilisinä maahan.
Luonti: 11.3.2015
Tutkimukset
Oili Räihälä inventointi 2013
Luonti: 11.3.2015
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.