Kohde sijaitsee Koskenjoen lounaispäässä, rannan lähellä, niin että kosken kohina kuuluu.
Kohteeseen kuuluu useita kuoppia metsässä sekä puu- ja kivirakennelmia rannalla kosken molemmin puolin.
Kuoppa 1: Kohde on kulmikas ja reunat kuoppaan ovat jyrkät. Kohde on mitoiltaan 2 x 2 m ja 80 cm syvä.
Kuoppa 2: Kohde on mitoiltaan 1,5 x 1 m ja melko matala.
Kuoppa 3: Kohde on mitoiltaan 1,5 x 1,5 m, ja 1 m syvä. Pohja on rahkasammaleen peitossa.
Kuoppa 4: Kolme vierekkäistä kuoppaa, jotka muodostavat ympyrän.
Kuoppa 5: Kohde on mitoiltaan 3 x 4 m, ja 1 m syvä. Kohde on hieman L-kirjaimen muotoinen.
Kuoppa 6: Kohde on mitoiltaan 3 x 4 m, ja 1 m syvä. Kohde on hieman L-kirjaimen muotoinen.
Kyseessä on ilmeisesti uittorakenteet.
Inventointi 2024: Tökönahon alueeseen kuuluu Koskenjoen etelärannalla oleva, kuoppajäännöksiä käsittävä alue ja siitä joen yli ulottuva kivistä ja hirsistä koostuva uittoon liittyvä rakenteen jäänne. Vuoden 2013 inventoinnissa löydetyt kuoppajäännökset voitiin havaita metsämaasta. Kuoppia oli alueella ainakin kuusi. Lisäksi lähellä jokea on epämääräisemmän muotoisia kaivantoja, joista on otettu soraa. Hirsirakennetta ei havaittu vuoden 2024 inventoinnissa. Se on mahdollisesti lahonnut pois tai tuhoutunut muuten. Pohjoisrannalla havaittiin levinnyt kivirakenne, joka saattaa olla sama kuin vuoden 2013 raportissa kuvailtu ja valokuvattu, hirsirakennetta sisältänyt, kivikasa.
Etelärannan soranotto näyttää liittyvän patorakenteen tekoon, joka on edelleen havaittavissa joessa. Pato on tukkinut sivu-uoman, joka on virrannut Tökönahon edustalla olevan pienen saarekkeen eteläpuolelta. Virtaa on siis haluttu ohjata tiettyyn suuntaan.
Koskenjoen pohjoisrannalla havaittiin eteläpohjois-suuntainen, niemen läpi kaivettu uittokanava. Se on osin jäänyt niemen keskikohdalla kulkevan tien alle, mutta on tien molemmin puolin havaittavissa. Oja on noin 30 m pitkä, 2,5 m leveä ja alkupäästään 0,8 m syvä. Se viettää melko jyrkästi pohjoiseen ja laskee takaisin Koskenjokeen niemekkeen pohjoispuolella. Eteläpuolella voidaan havaita, ettei länteen kohti poukamaa virtaavassa matalassa koskessa ole kosken perkaamisen jäänteitä, vaan se vaikuttaa olevan luonnontilainen. Uitto on siis ohjattu niemestä läpi, ja hankala, jyrkkä mutka on ohitettu.
Koskenjoessa, em. poukaman koillispuolella, nykyisen tiesillan kohdalla on pitäjänkartalla myllyn merkki. Se lienee purettu ja nykyinen tie kulkee myllyn kohdalta, koska siitä ei havaittu mitään merkkejä rannoilla.
Vuoden 2024 inventoinnin havaintojen perusteella kohteelle on tehty uusi aluerajaus. |