Kostilan vanha kylänpaikka sijaitsee vajaat 100 m Punkalaitumenjoesta etelään, Kostilantien (tie 12739) varrella. Pohjoisimmat kylän vanhat tonttimaat ovat tien pohjoispuolella, eteläisin eteläpuolella.
Punkalaitumen Kostilan kylän on arvioitu syntyneen 1200-luvun lopulla tai 1300-luvun alussa, ja ensimmäinen maininta historiallisissa lähteissä on vuodelta 1466. Viimeistään vuodesta 1540 alkaen aina 1570-luvulle siellä oli maakirjojen perusteella kahdeksan taloa.
1640-luvun maakirjakarttaan kylään on merkitty enää neljä taloa, jotka sijaitsivat tiiviisti yhdellä tontilla kylätien ja Punkalaitumenjoen välissä. Myöhemmissä, 1700- ja 1800-luvun, kartoissa rakennuksia on merkitty samalle kohdalle myös tien eteläpuolelle. Isojakokarttaan paikalle on merkitty rakennuksia kaikkiaan noin 450 metrin matkalle tien varteen. Vielä vuoden 1846 pitäjänkartalla paikalla on viisi taloa, joista yksi tien eteläpuolella. Suurin osa taloista on siirtynyt muualle 1800-luvun jälkipuoliskolla, sillä vuoden 1901 Senaatin kartalla paikalla on enää yksi pihapiiri.
Nykyisin kylätontin alueella on enää yksi talo, joka sijaitsee loivapiirteisellä töyräällä, korkeimmalla paikalla tien ja joen välissä. Pihapiirin lounaisnurkassa on 1,4 metriä korkea kivinen muistomerkki, johon on hakattuna teksti ”Tässä sijaitsi ennen Kostilan kyläryhmä”.
Historiallisten tietojen perusteella paikalla on kiinteä muinaisjäännös. Pihapiiriä ympäröivät peltoalueet olivat vuoden 2014 inventoinnin maastotöiden aikaan kasvipeitteiset, joten pintapoimintahavaintoja ei saatu. Koekuoppia alueelle ei kaivettu. Pitkän asutushistorian ja suhteellisen vähäisen viimeaikaisen maankäytön perusteella on pidettävä todennäköisenä, että säilyneitä osia kiinteästä muinaisjäännöksestä on paikalla edelleen olemassa. Sen säilyneisyys ja laajuus on mahdollista selvittää luotettavasti ainoastaan koekaivauksella. Alue on asutuksen kannalta keskeinen, ja myös rautakaudelle ajoittuvaa asutusvaihetta on paikalla pidettävä mahdollisena.
Vuoden 2015 valvonnassa ainoastaan paikallistien pohjoispuolella, kylätontin länsireunassa havaittiin muinaisjäännökseen viittaavia merkkejä. |