Neljä tykkiä löytyi merestä Tornion Röytän ulkosatamassa (Puotinkari) 4.4.1970 kun Rauma-Repolan sahan tukkien säilytysallasta ruopattiin vanhaan merenlahteen. Tykit löytyivät noin kahden metrin paksuisen liete- ja savikerroksen alta. Löytöpaikkaa tarkkailtiin ruoppausten jatkuessa, mutta paikalta ei enää löytynyt mitään esim. laivahylkyä. Tykkien löytäjän kaivinkoneenkuljettaja Taito Määtän mukaan löytöpaikalta oli löytynyt "noin metrin mittaista" puutavaraa tykkejä siirrettäessä. Tätä materiaalia ei kuitenkaan kerätty talteen.
Tykeistä kaksi on valettu vuonna 1769 Ehrendalin ja kaksi vuonna 1770 de Besche Nävekvarnin valimossa Ruotsissa. Raudasta valmistetut tykit ovat kuusinaulaisia kenttäkanuunoita. Tykit ovat olleet sijoitettuina hevosvetoisille pyörälaveteille.
Tykkien joutuminen löytöpaikalleen liittyy Suomen sodan tapahtumiin. Suomen sota käynnistyi helmikuussa 1808. Tornion kaupungin porvariston ja Ruotsin armeijan ylipäällikkö Klingsporin välisen kirjeenvaihdon perusteella tiedetään, että kaupungilla oli toukokuussa 1808 omistuksessaan neljä Kustaa III:n Venäjänsodan (1788-90) aikaista kuusinaulaista tykkiä. Näitä tykkejä ei tiettävästi otettu Suomen sodan aikana käyttöön, vaikka vastaavia vanhoja tykkejä oli vielä joillakin joukko-osastoilla. Tappiollisen sodan loppuvaiheessa kevättalvella 1809 Ruotsin armejan rippeet perääntyivät kohti Kalixia. Kaupungin omistuksessa olleet tykit on todennäköisesti upotettu tässä vaiheessa Röyttään, jotta ne eivät jäisi venäläisten käsiin. (Lähde: Antti Krapu, Tornionlaakson maakuntamuseo 2008, näyttelyteksti).
Muinaistieteellisen toimikunnan pöytäkirjaotteen (22.4.1970) mukaan tykit on merkitty Kansallismuseon esineluetteloihin. Tykit on sijoitettu Tornionlaakson museoon, jossa ne ovat nähtävillä museon pihalla konservoituina ja sijoitettuina laveteille.
Lisätietoja: Neljä tykkiä merestä - Tornion Röyttän tykkilöytö. Miettinen, Eeva. Tornionlaakson vuosikirja 2004/Tornedalens årsbok, ss. 144 - 153.
Luonti: 26.10.2015 Viimeisin muutos: 7.1.2025
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.