Kohde sijaitsee Pitkäjärven itäpuolen rantaa pitkin kulkevalla harjulla, hieman kaakkoon
Kirkisensalmesta. Puusto on uudistuskypsää kasvatusmetsää. Maasto on kuivaa kangasta, jossa esiintyy paikoin jäkälää. Harjulla on peräkkäin kaksi matalahkoa ja pienehköä kuoppaa.
Pohjoisempi kuoppa 1 on kooltaan 1,5 x 1 metriä, sen syvyys on alle puoli metriä. Koepistoa tehtäessä lapio iskeytyy joka kerta kiveen, ja onkin mahdollista, että kuopan pohjalla on jonkinlainen kiveys. Humuskerroksen pohjaosa on nokinen ja sen alla on jonkinlainen huuhtoutumiskerros. Kuoppa 2 on samankokoinen, kuin kuoppa yksi. Myös siellä tulee lapiolla tutkiessa kiviä vastaan. Humuksen alaosa on nokinen ja siinä on hiilenkappaleita. Huuhtoutumiskerros on lähes olematon. Kauemmaksi tehdyssä koepistossa maa ei ole niin nokinen. Kuoppien funktio on epäselvä. Hiili voisi viitata esim. ruoanvalmistukseen. On erikoista, että toisessa kuopassa on selkeä silmin nähtävä huuhtoutumiskerros ja toisessa lähes olematon. Tämä viittaisi kuoppien eriaikaisuuteen. Koska huuhtoutumiskerroksen kehittymiseen kuluu Suomessa aina vähintään sata vuotta, usein paljon tätä kauemmin, kohdetta ehdotetaan muinaisjäännökseksi.
Luonti: 14.11.2016
Tutkimukset
Riikka Mustonen inventointi 2014
Huomautuksia: Lieksan eteläosa. Valtion metsätalousalueiden kulttuuriperintöinventointi 2014, MH-tunnus 171291.
Luonti: 14.11.2016
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.