Juurikkasuo sijaitsee Ristijärven kaakkoisosassa lähellä Kuhmon rajaa. Suo jää Kuhmon tien eteläpuolelle. Matkaa tervahaudoilta junaradalle on vajaa kilometri. Suon lounaispuolella kohoaa kangas, Mäntyselkämä, jonka eteläpäässä on kolme tervahautaa vieri vieressä. Pohjoispäässä on kaksi suurta hautaa kankaan reunalla kohdassa, jossa kangas laskee jyrkästi suolle. Kangas on aivan vastikään hakattu. Kannot tervahautojen päällä on jätetty yli metrin korkuisiksi.
Tervahauta 1: Tervahauta on suuri ja laakea, sen halkaisija on noin 20 metriä. Kankaan puolella valli ei juurikaan erotu, muuten se on matala ja lähes 6 metriä leveä. Halssi on suunnattu jyrkässä rinteessä suolle. Sen pituus on kymmenisen metriä ja parhaimmillaan se on 2.5 - 3 m syvä. Palouria tai -kuoppia ei haudan ympärillä erotu.
Tervahauta 2: Ks. alakohde.
Luonti: 13.1.2017
Alakohteet
tervahauta 2
Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat, tervahaudat
Ajoitus: historiallinen
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 7145960 I: 581347
Kuvaus: Tervahauta on samalla rinteellä toisen tervahaudan kanssa, vain muutaman metrin päässä. Hauta on hieman edellistä pienempi. Sen halkaisija on 15 m. Vallit ovat selkeät ja neljä metriä leveät. Kuoppa keskellä on lähes pari metriä syvä. Halssi on suunnattu jyrkässä rinteessä alas suolle. Halssin pituus on noin seitsemän metriä ja se on syvimmillään lähes kolme metriä. Tervahauta on kokonaan sammalen peitossa. Kannot haudan päällä on jätetty metrin korkuisiksi. Tervahauta erottuu selvästi maastossa.
Luonti: 13.1.2017
Tutkimukset
Oili Räihälä inventointi 2014
Huomautuksia: Hyrynsalmen ja Ristijärven metsätalousmaiden kulttuuriperintöinventointi 2014, MH-tunnus 172775, 172776.
Luonti: 13.1.2017
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.