Kohde sijaitsee etelään (Summanjokeen) voimakkaasti viettävän rinteen yläpään terassilla, 40 m päässä rantaviivasta. Tervahauta sijaitsee kuusivaltaisessa metsässä. Tervahaudan keskustassa ja valleilla kasvaa jykeviä kuusia, mäntyjä ja koivu.
Tarkastettu kohde on säilynyt ehjänä ja se sijaitsee upealla paikalla joen tuntumassa. Tervahauta erottuu maanpuolella sitä ympäröivästä maastosta leveän vallin rajaamana matalana kokoumana. Sen halkaisija on 18 m, syvyys rakenteen keskustassa 2,5 m, korkeus (vallin yläpintaan) joen puoleisella eteläsivustalla 2 m ja vastakkaisella maanpuoleisella sivustalla 1 m. Tervahaudan keskellä oli alaspäin kapeneva suppilomainen kuoppa, jonka pohja oli neliömäinen ja kooltaan 1,8 x 1,8 m. Kupan pohjalla ei ollut havaittavissa tervankeruuallasta tai sellaisen jäännöksiä. Tervahaudan luode-kaakko-suuntainen halssi oli sijainnut haudan kaakkoissivustalla ja se oli täysin aluskasvillisuuden peitossa. Halssin pituus oli n. 7 m ja syvyys 50 cm. Halssin joen puoleiseen päähän oli kaivettu suorakaiteen muotoinen matala kuoppa (1,5 x 1 m), jonka syvyys oli 70 cm. Kyse oli mahdollisesti tervatynnyriä varten kaivettu kuoppa.
Luonti: 2.6.2017 Viimeisin muutos: 10.12.2019
Tutkimukset
Marita Kykyri tarkastus 2016
Huomautuksia: Kohteen tarkastukseen osallistui Kirsi toivonen (Kymenlaakson museo) 27.6.2016 Jani Tarhasen ilmoituksen perusteella. Tarkastuksesta on olemassa raportti.
Luonti: 2.6.2017 Viimeisin muutos: 2.6.2017
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.