Tervahauta sijaitsee Mustalammen ja Keloahokankaan välitse länteen Kelomäelle vievän metsäautotien eteläreunalla. Tervahaudalta on matkaa sen eteläpuolella kulkevalle Valkosen yhdystielle (14720) n. 1,6 km. Tervahautaa ympäröi kuusi-mäntymetsä, jossa kasvaa myös nuorta koivua.
Tervahauta on pohja-alaltaan pyöreä, suppilomainen ja keskustaansa tasaisen loivasti viettävä. Hautaa kiersi matala (alle 50 cm) maavalli. Syvyyttä tervahaudalla on rakenteen keskeltä mitattuna n. 1 m. Sen S-puolella sijaitsi neliömäinen kuopanne, jonka sivun pituus oli 1,3 m ja syvyys 1,6 m. Kyseessä oli mitä todennäköisimmin haudan halssin paikka. Tervahaudan ja sen N-puolella kulkevan tien väliin oli kaivettu tieoja, jossa esiintyi haudasta peräisin ollutta puuhiiltä.
Oppaana toimineen Heikki Uusiheimalan mukaan tervahaudan ympäristö on hakattu aukeaksi vuonna 1956, jolloin hän oli haudan ensi kertaa nähnyt. Välittömästi tervahaudan pohjoispuolella kulkeva metsäautotie on rakennettu 1970-luvulla. Uusiheimalan mukaan tervahauta ajoittuu 1800-luvulle.
Luonti: 7.7.2017 Viimeisin muutos: 21.11.2024
Tutkimukset
Marita Kykyri tarkastus 2016
Huomautuksia: Tarkastus tehtiin 27.9.2016. Siihen osallistuivat myös tutkija Armi Oinonen Miehikkälän museoista ja tutkija Kirsi Toivonen Kymenlaakson museosta sekä oppaana Heikki uusiheimala. Tarkastuksesta on olemassa kertomus.
Luonti: 7.7.2017
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.