Kohde sijaitsee Savilahdenvuoren eteläosassa, itään jyrkästi viettävän kalliorinteen alaosassa; luode-kaakkosuuntaisessa kalliohalkeamassa. Alue on mäntyvaltaista sekametsää. Kohde on voimakkaan jäkälöitynyt punagraniittinen kivi, jota on mahdollisesti hieman työstetty. Jäkäläpinnan ja kiven rapautumisen vuoksi työstöjälki (lohkominen) on tulkinnallista. Kivi lienee alun alkaen sijainnut kalliopinnan kupeessa pystyssä, mutta tarkasteluajankohtana se oli kallellaan kaakon suuntaan. Kiven korkeus on 75 cm ja sen poikkileikkaus on n. suorakaiteinen: 30-35x45 cm. Sen yläpinta on muotoiltu (?) hieman kärkeväksi.
Kivi tuo mieleen rajapyykin tai rajalinjalla olevan ns. suuntakiven. Mikäli pystykivi, jonka pinnalla ei havaittu numero- tai kirjainhakkauksia, liittyy vanhaan kiinteistörajaan, on se 1960-lukua edeltävältä ajalta. Vaikka kyseessä voisi olla luonnonkivikin, viittaa sen pysty sijainti kuitenkin ihmistoimintaan. Etenkin kun toisen vastaavantyyppinen pystykivi sijaitsee tarkastetusta kohteesta vain 60-70 m:n päässä pohjoiseen. Näiden välissä sijaitsee taas rajakivi Hamina Savilahdenvuori 3 (mj-rekisteri 1000027458). Nämä kaksi pystykiveä eivät kuitenkaan sijaitse kiinteistörajalla, johon mainittu rajakivi liittyy (kiinteistöraja esiintyy vielä vuosien 1968 ja 1983 peruskartalla).
Luonti: 12.7.2017 Viimeisin muutos: 19.9.2018
Tutkimukset
Marita Kykyri tarkastus 2016
Huomautuksia: Tarkastus tehtiin 4.10.2016. Tarkastukseen osallistui myös tutkija Kirsi Toivonen Kymenlaakson museosta ja oppaana toiminut kohteesta Kymenlaakson museoon ilmoittanut Lasse Virtanen. Tarkastuksesta on olemassa raportti.
Luonti: 12.7.2017
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.