Suuren Rantatien vuonna 1780 käytöstä pois jäänyt linjaus, joka kulkee jyrkän Brudbrinkenin kautta mäen itäpuolella olevan suon laidalle ja siitä pohjoiseen yhtyen lähellä Myrasta nykyiseen Suuren Rantatien perilliseen. Tiestä on jäljellä useita solautuneita uria Brudbrinkenin mäessä sekä tasainen tieura pengerryksineen suon länsilaidalla.
Luonti: 17.5.2018
Tutkimukset
Petro Pesonen inventointi 2018
Huomautuksia: Brudbrinken sijaitsee Kuninkaanmäessä Suuren Rantatien varrella. Peruskartalle Brudbrinken on merkitty pohjoisemmaksi kuin mitä se on vuonna 1777 J. Westermarkin laatimassa tilannekartassa. Maastossa paljon käytetty mäenylityskohta on kuitenkin pienen puron ylittävän sillan jälkeen kuten se on merkitty Westermarkinkin kartalle. Mäessä on ainakin kolme ja paikoin neljäkin solautunutta kulku-uraa, joista yhden pohjalla on puro. On mahdollista, että ura on ollut paikalla ennen puroa. Mäen päältä kulkuväylä jatkuu suon reunaa pohjoiseen kolmisen metriä leveänä hyvin raivattuna tiepohjana Myraksen suuntaan. Tien reunalla on välillä pieniä, umpeensammaloituneita hiekkakuoppia, joista on otettu oletettavasti tienparannushiekkaa. Tietä on suon laidalla myös pengerretty. Vaikka tietä on myöhempinä aikoina paranneltu varmasti paljonkin antaa se hyvän kuvan 1700-luvun lopun tiestä sellaisena kuin se todennäköisesti on silloin ollut. Brudbrinkenin ylärinteeseen, lähelle Sotungin kesätien risteystä on karttaan merkitty "offersten" - uhrikivi. Tämä lienee ns. kumarruskivi, joka on liittynyt matkaperinteeseen alun perin pohjoiseurooppalaisena tapana. Kartan osoittamalla kohdalla on parikin tällaiseksi sopivaa kiveä. Toinen, lähempänä tietä on pöytämäinen kivi, vajaan metrin halkaisijaltaan ja sen vieressä oleva toinen kivi. Tämä kivi sopii erityisen hyvin esimerkiksi levähtämiseen ja olisi siksikin sopiva kumarruskivi. Toinen kivi on noin 10 metrin päässä tiestä oleva iso siirtolohkare, joka karttamerkinnän perusteella sopisi myös kumarruskiveksi. Tiehen liittyy myös historiallinen tapahtuma Kustaa III:n kuljettua sitä pitkin Helsingistä Porvooseen ja Loviisaan ja hän on myös lounastanut lähellä paikassa joka on merkitty myös Westermarkin karttaan. Eväspaikka on vajaa 500 metriä Brudbrinkenin sillasta lounaaseen eli nykyosoitteen Vanha Porvoontie 284 kohdalla. Kumarruskivien gps-koordinaatit ovat p 6687682, i 396525 ja p 6687661 i 396506.
Luonti: 17.5.2018
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.