Pohjankankaan länsireunassa Töyrynahteen tasalla Mertakeitaan reunassa on heikkojen vallien ympäröimä kuoppa, jonka halkaisija on 1 ,6 metriä ja syvyys 0,4 metriä. Sammalen peittämän kuopan profiili on maljamainen. Kairaushavaintojen mukaan kuopan pohjalla on sammalen alla 2 cm:n vahvuinen huuhtoumiskerros, minkä alla on likamaata noin 20 cm:n syvyyteen ja sen alla vaaleaa hiekkaa 45 cm:n syvyyteen, mitä syvemmälle ei kairattu. Kohde on hyväkuntoinen.
Kyseessä lienee yksinäinen pyyntikuoppa. Alue on jäkäläpohjaista mäntykangasta suoalueen reunassa,joten se olisi varsin sopiva esim. metsäpeuran pyyntialueeksi. Kauhanevan-Pohjankankaan alue kuuluu Suomenselkään, mikä on metsäpeuran luontaista esiintymisaluetta. 1700 -luvulla metsäpeura on alueella ollut jo kuitenkin hyvin harvinainen. Keskiajalla alueella on kirjallisten lähteiden mukaan ollut satakuntalaisten eräsijoja ja alueelta tunnetaan lisäksi kivikautisia asuinpaikkoja. Koska pyyntikuoppia tiedetään Suomessa käytetyn kivikaudelta vähintään 1800 -luvun lopulle, jää kuopan ikä tarkempien tutkimusten puuttuessa avoimeksi. Todennäköisesti se on kuitenkin vähintään satoja vuosia vanha.
Luonti: 20.8.2018 Viimeisin muutos: 20.8.2018
Tutkimukset
Jouni Taivainen / Metsähallitus inventointi 2008
Luonti: 20.8.2018
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.