Mustakeitaan luoteispäässä noin 300 metriä leveältä ja 330 metriä pitkältä alueelta hiekkakankaalla kartoitettiin yhteensä 23 kuoppaa, jotka muodostavat etelä-pohjois ja kaakko-luode -suuntaisia jonoja. Kuopista dokumentoitiin halkaisija (kuopan sisäkehä) ja syvyys. Lisäksi kiinnitettiin huomio kuopan muotoon ja ympäristöön. Joihinkin kuoppiin tehtiin myös kairaus maakerrosten selvittämiseksi.Kuoppien halkaisija vaihtelee 1,3-2,4 metrin ja syvyys 0,3-0,5 metrin välillä. Kahden kuopan ympärillä olihavaittavissa vallit. Kuoppien muoto on maljamaisen pyöristynyt. Muutamiin kuoppiin tehtiin kairaus, jolloin havaittiin, että kuopissa on noin 3-4 cm:n paksuinen huuhtoumiskerros. Likamaakerrokset olivatohuita, mutta maaperä kuopan pohjalla huomattavan löysää. Kuoppien koordinaattitiedot ja mitat ovat inventointiraportin liitteenä. Kohde on hyvin säilynyt.
Kyseessä lienevät pyyntikuopat, jotka eivät välttämättä ole keskenään saman ikäisiä. Alue on
jäkäläpohjainen mäntykangaskapeikko suoalueiden puristuksessa, joten se olisi varsin sopiva esim. metsäpeuran pyyntialueeksi. Kauhanevan-Pohjankankaan alue kuuluu Suomenselkään, mikä on metsäpeuran luontaista esiintymisaluetta. 1700 -luvulla metsäpeura on alueella ollut jo kuitenkin hyvin harvinainen. Keskiajalla alueella on kirjallisten lähteiden mukaan ollut satakuntalaisten eräsijoja ja alueelta tunnetaan lisäksi kivikautisia asuinpaikkoja. Koska pyyntikuoppia tiedetään Suomessa käytetyn kivikaudelta vähintään 1800-l lopulle, jää kuoppien tarkempi ikä avoimeksi. Todennäköisesti ne ovat kuitenkin vähintään satoja vuosia vanhoja.
Luonti: 20.8.2018 Viimeisin muutos: 20.8.2018
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.