Kohde sijaitsee Vuonteenkosken keskellä karikoissa, kunnostetun myllyrakennuksen yhteydessä. Kosken pääuoman eteläreunassa kulkee möljä ja sen eteläpuolella vastarannalla on kalanviljelyaltaita, ranta on siellä muokattua ja tasoitettua. Kosken pohjoispuolella sijaitseva Myllyniemi on hieman korkeampi metsäinen alue. Kosken keskiosa ja pohjoisranta ovat hyvin kivikkoisia ja eri aikoina raivattuja liittyen paikan elinkeinoihin.
Kunnostettu mylly kuuluu kohteeseen Kainuun puromyllyt (Museoviraston tunnus 1293). Vanha mylly on merkitty mm. Tie- ja vesirakennushallituksen vesitieosaston vuoden 1889 työehdotuskartalle Vuonteenkoskesta sekä vuoden 1863 isonjaon kartalle. Nykyinen mylly on peräisin vuodelta 1938. Säilynyt myllyn uoma/kanava ja ränni on n. 50 m suuntaansa, myllyrakennuksen itäpuolella kanava jatkuu kahtena haarana, joista pohjoisempi on toiminut myös tai ensisijaisesti uittokanavana. Myllyn länsipuolella rännissä on säilynyt hirsirakenteita, jotka ovat osin pitkälle lahonneita. Myllyränni ja uoma voivat olla n. 150 vuotta tai tätä vanhempiakin, rakenteet eivät ole kuitenkaan alkuperäisiä, niitä kunnostettu ja muutettu myöhäisempään 1900-luvun myllytoimintaan liittyen.
Huomautuksia: Kuhmo Nivan alueen ja Lentuan koskien arkeologinen kulttuuriperintöselvitys
Luonti: 27.6.2019
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.