Kohteessa on kaksi kiviröykkiötä kalliopohjalla Päijänteen Majutveden rannalla olevalla kallioisella mäellä. Sijaintinsa ja rakenteensa perusteella ne ovat tyypillisiä lapinraunioita.
Suurempi röykkiö (alakohde Röykkiö 1) sijaitsee mäen huipulla, noin 10 m järven pinnan yläpuolella ja 50 m päässä rannasta. Se on pyöreähkö ja tasalakinen, kenttämäinen. Sen läpimitta on noin 8 m, ja se koostuu pelkästään kivistä.
Toinen pienempi röykkiö (alakohde Röykkiö 2) on suuresta röykkiöstä noin 25 m pohjoiseen ja viisi metriä alempana rantaan laskevassa kalliorinteessä olevalla pienellä kalliokumpareella. Sen läpimitta on noin 5 m. Röykkiö on matala ja kokonaan sammalturpeen peittämä.
Luonti: 28.10.2020 Viimeisin muutos: 9.11.2020
Alakohteet
Röykkiö 1
Tyyppi: hautapaikat, lapinrauniot
Ajoitus: varhaismetallikautinen
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 6815556 I: 428628
Kuvaus: Kallioisen mäen huipulla oleva röykkiö on pyöreähkö ja tasalakinen, kenttämäinen. Röykkiön pituus on 8,7 m pohjoisesta etelään, leveys 7,6 m ja korkeus noin 30 cm, itäreunalla olevan kallion kolon kohdalla todennäköisesti enemmän. Kiveys peittää kokonaan kallion huipun tasaisen alueen. Röykkiössä näkyy lähellä itäreunaa suuremmista kivistä muodostuva jono, joka saattaa olla röykkiön sisäinen rakenne mutta myös alkuperäinen reuna, sillä sen itäpuolella kiveys on epäsäännöllisempää, ehkä röykkiön sisältä purettua. Röykkiön sisäosassa, lähellä eteläpäätä, on pystykivi, joka kohoaa selvästi muuta kiveystä ylemmäs.
Luonti: 9.11.2020
Röykkiö 2
Tyyppi: hautapaikat, lapinrauniot
Koordinaatit ETRS-TM35FIN P: 6815579 I: 428621
Kuvaus: Röykkiö on rantaan laskevalla kalliorinteellä olevan silokalliokumpareen huipulla. Se on matala, kokonaan sammalturpeen peittämä kiveys. Kiveystä tuntui turpeen läpi kokeillen olevan epämääräisen soikealla alueella, jonka pituus koillisesta lounaaseen on 5,6 m ja leveys 4,4 m. Luoteisreuna alas kaartuvalla silokalliolla kiveys vaikuttaa hajanaiselta, ehkä rikkoutuneelta. Kiveyksen paksuus silokalliopinnan päällä näyttäisi olevan noin 30 cm. Yhdessä kohdassa kiveyksen keskellä kaira upposi kiveyksen pohjalle (ehkä kalliossa olevaan koloon), missä havaittiin mustaa hiilensekaista hiekkamaata.
Luonti: 9.11.2020
Tutkimukset
Antti Bilund tarkastus 2020
Huomautuksia: Lahden kaupunginmuseo/Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo tarkasti kohteen arkeologian harrastajalta tulleen ilmoituksen perusteella.
Luonti: 28.10.2020
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.