Kohde sijaitsee Maalahden ja Kurikan (Jurvan) rajan tuntumassa, maantien 685 eteläpuolella metsässä. Kohde on merkitty peruskartalle muinaisjäännös -symbolilla.
Paikalla on pieni ympäristöstään kohoava kumpare, jonka laella on halkaisijaltaan noin kuusimetrinen kiviröykkiö. Se on muodoltaan kehämäinen, "kehävallin" ollessa noin 1-2 metriä leveä ja puoli metriä korkea. Röykkiön keskellä on noin 2 x 3 x 0.5 metrin kokoinen kivettömämpi kohta. On epävarmaa, onko kivetön keskus syntynyt myöhemmän kaivamisen seurauksena, vai onko kyse kivirakenteen alkuperäisestä piirteestä. Röykkiö on kangasturpeen peittämä ja sen päällä kasvaa kuusia ja koivuja.
Röykkiö ajoittunee samoin kuin noin sadan metrin päässä Maalahden puolella sijaitsevat Kolnebacken-Hajukosken kaksi röykkiötä, esihistorialliseen aikaan. Maankohoamisen perusteella ajoitus on pronssikausi, mikäli röykkiöt ovat olleet merenrantasidonnaisia. Toinen vaihtoehto on, että röykkiöt on rakennettu, kun viereiset Märkäneva ja Finnasmossen ovat olleet kuroutuneina järviksi. Hypoteettisen järvenrantavaiheen mukaan röykkiöiden rakennusajankohta osuisi vanhempaan rautakauteen.
Luonti: 12.4.2021 Viimeisin muutos: 14.4.2021
Tutkimukset
Janne Rantanen (Seinäjoen museot) tarkastus 2021
Huomautuksia: Hakkuiden (ensiharvennus 2020) vuoksi tehty tarkastus, koska peruskartalle merkitty kohde ei ollut muinaisjäännösrekisterissä, eikä inventointiraporteista löytynyt kohdetta koskevaa tietoa.
Ks. tarkastuskertomus: Kurikka Hajukoski, arkeologinen tarkastus 11.4.2021.
Luonti: 12.4.2021 Viimeisin muutos: 12.4.2021
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.