Museo sai tietoa Piurunkoskesta rajapaikkana, josta on asiakirjamerkintä 1500-luvulta. Piuru nimi tulee ilmoittajan ja lähteen (Nirvi 1986) mukaan muinaisruotsin majavaa tarkoittavasta biur-sanasta. 1600-luvun kartalla rajapaikka erottaa Wahijärven, Sääksjärven ja Puhar-Onkimaan maita toisistaan. Kosken rannalla on havaittavissa kivikko, jossa on rajamerkille tyypillisiä teräviä pystykiviä. On mahdollista, että jäiden liikuttamat kivet ovat muuttaneet rajamerkin ulkomuotoa, sillä kosken rantamilla on kivikkoa pidemmällä matkalla. Kosken lähistöltä löytyi metallinetsinnässä tulusrauta. Tyyppi on ollut käytössä jo rautakaudelta lähtöisin. Ranta-alueella tarkastettiin metsänhoitoon liittyvät laikutuskuopat. Niissä oli nähtävissä vain vetistä hietaa. Alue oli yleisestikin hyvin vetistä vanhaa niittyaluetta.
Luonti: 3.11.2021
Tutkimukset
Mustonen R. /Porvoon museo tarkastus 2021
Huomautuksia: Tarkastus tehtiin Ilppari-löydön ja ilmoituksessa kerrottujen lisätietojen perusteella. Kirjallinen lähde NIRVI, R. E: Kadonneita turkiseläimiä paikannimissä.
Luonti: 3.11.2021
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.