Mäntlahden murroksella tarkoitetaan ruotsalaisten joukkojen puolustusasemia Hattujen sodassa vuonna 1742. Säilyneen karttaselostuksen perusteella ruotsalaiset joukot olivat järjestäytyneet Suuren rantatien (nyk. Museotie) pohjoispuolelle, Mäntlahden kylän läpi virtaavan Rantajoen sekä nähtävästi nykyisen Pussan alueella olleesta, myöhemmin kuivatusta järvestä Kylänlahteen laskevan joen välissä sijaitsevalle lounas-koillinen suuntaiselle kalliokannakselle. Tukholman sota-arkistossa säilytettävään karttaan on kuvattu ruotsalaisten joukkojen asemat. Taistelua paikalla ei käyty, vaan ruotsalaiset joukot vetäytyivät Haminaan saatuaan havainnon lähestyvästä vihollisesta. Venäläiset joukot leiriytyivät Mäntlahden kylän alueelle.
Alueella kasvaa harvaa mäntymetsää. Korkeammat maastonkohdat ovat osin avokalliota ja paikoin rinteet ovat kivikkoisia. Maastossa ei ole havaittavissa merkkejä ruotsalaisten asemista. Vuoden 1742 kartalla esitetystä Mäntlahden ja Häppilän kylien välisestä tiestä ei myöskään ole maastossa havaittavissa merkkejä.
Pussan alueen luoteispuolella mäenrinteessä on useita toista metriä syviä yhden miehen poteroita. Poterot liittyvät 1900-luvulla Haminan varuskunnan ja reserviupseerikoulun maastoharjoituksiin.
Luonti: 20.2.2023 Viimeisin muutos: 20.2.2023
Tutkimukset
Paula Kouki inventointi 2022
Luonti: 20.2.2023
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.