Kuopion Puutosmäen pohjoispuolinen Pitkälahti on tunnettu kalkkiesiintymästään, jota on perimätiedon mukaan käytetty jopa kolmisensataa vuotta. Kalkin käyttö oli alueella koteiteollisuusmuotoista aina vuoteen 1870 saakka, jolloin kuopiolaiset Petander ja Thur kokeilivat kalkin tehdasmaista valmistusta. Pitkänlahden rantaan rakennettiin 1873 kalkkitehdas. Puutosmäen kalkkia tarvittiin paikallisissa rakennustöissä, mutta sitä kuljetettiin mm. Savonlinnaan.
Puutosmäen itäpuolella, noin 400 metriä Pitkälahden pohjukasta länteen, on 200 metrin pituudelta 6-10 metrin syviä vanhoja louhoksia 15-20 metriä leveässä dolomiittikerroksessa. Jossain lahden rannalla on vuoden 1938 tietojen mukaan sijainnut vielä vanha kuilu-uuni, jossa on poltetu kalkkikiveä Juankosken ruukin tarpeeksi.
Louhosalue näkyy selkeästi vinovalovarjostekartoilla. Vuoden 1939 ilmakuvissa alue on puustoista. Kohdetta ei ole tarkastettu maastossa.
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.