Kärmeskallion länsireunalla, maa- ja sammalpeitteisen kalliopaljastuman pystysuorassa seinämässä sijaitseva kalliomaalauskenttä, joka on tehty kallioseinämään noin 50 cm maanpinnan ylä-puolelle. Maalaus koostuu kolmesta punaruskealla värillä kallionpintaan maalatusta ihmisfiguurista, jotka muodostavat kallion pinnalla 85 cm pituisen ja 40 cm korkuisen vaakasuoran kuvakentän, johon on ikuistettu 15-20 cm:n välein kolme toisistaan selvästi erottuvaa hahmoa tai kuviota.
Ihmisfiguureista eteläisin on mahdollista sauvaa, jousta (?) tms. kädessään pitävä, huomattavan pitkä- ja suorajalkainen pyöreäpäinen hahmo, joka on kuvattu osaksi sivuttain olevassa asennossa, siten että hahmo näyttäisi olevan liikkeessä pohjoiseen, keskimmäisen figuurin suuntaan. Figuuri on korkeudeltaan 40 cm ja leveydeltään 15 cm.
Keskimmäinen figuureista on sarvi- tai rengaspäinen, jalat haarallaan edestäpäin kuvattu hahmo, joka pitää molemmissa käsissään jotain (käärme?), jonka tulkitseminen on maalausvärin leviämisen vuoksi vaikeaa. Figuuri on korkeudeltaan ja leveydeltään 30 cm.
Pohjoisin kallioon maalatuista ihmishahmoista on tulkinnallinen ja vain osittain säilynyt. On myös mahdollista, että maalauksen tekeminen on jäänyt jostain syystä kesken. Kyseessä on halkaisijaltaan noin 5 cm:n kokoinen väriläikkä, joka voi mahdollisesti esittää ihmisfiguurin päätä, mutta on yhtä mahdollista, että kyseessä on vain kallionpintaan tehty väriläiskä tai kalliopinnan luontainen rautaoksidivärjäytymä.
Ihmisfiguurien ja mahdollisen väriläikän muodostaman kuvakentän pohjoispuolella, noin 50 m etäisyydellä, sijaitsee toinen punaväriläikkä, jonka tulkinta kalliomaalaukseksi on epävarmaa. Kyseessä on syvän tummanpunainen, 40x30 cm:n kokoinen soikea värikeskittymä, joka sijaitsee kallioseinämän päällä olevan ison kivilohkareen alaosassa runsaan kahden metrin korkeudella maanpinnasta. On mahdollista, että kyseessä on luontainen, valumavesien kalliopintaan aiheuttama rautaoksidipitoinen värikeskittymä.
Kärmeskallion alueen kalliomaalausta ei voi pitää ajoitukseltaan esihistoriallisina. Kallioon ikuistetut ihmisfiguurit jäljitelevät motiiviensa puolesta aitoja kalliomaalauksia, mutta niiden toteutus poikkeaa esitystapansa puolesta esihistoriallisista maalauksista. Kärmeskallion figuurien sijainti matalassa kalliopinnassa eroaa lisäksi aidoille esihistoriallisille maalauksille tyypillisestä korkeita kalliopintoja suosivasta maalauspaikasta. Myös kuvakentän figuureihin käytetyn väriaineen huomiota herättävän hyvä säilyneisyys tukee käsitystä siitä, että kyseessä on esihistoriallisia esikuvia mukaileva kalliomaalauksen moderni jäljitelmä. |