Vähä-Teutarin ja Iso-Teutarin kylien välinen rajamerkki purouoman varressa 430 metriä Hemträsketistä itään. Raja juontunee jo keskiaikaan, kuten pitäjien ja kylien asutuskin. Itse rajamerkki nykyisessä muodossaan on ehkä 1700-luvulta. Rajamerkki on merkitty ainakin Vähä-Teutarin kylän tiluskarttaan vuodelta 1779. Nimeä merkillä ei ole, kartassa on vain numero 6. (P B27a:28/1–4 Vähäteutari / Ytter-Tötar; Karta öfver egorne med delningsbeskrifning (1779–1779)). Rajamerkin nimeksi on ilmoitettu Digersdam rå N:o 10 Iso-Teutarin isojaon täydentämiskartassa vuodelta 1913 (B27a:8/2–10 Iso-Teutari / Stor-Tötar; Isojaontäydentäminen, tiluskartta ja asiakirjat).
Merkki on kasattu kivistä purouoman pohjoisreunalle. Nimi viittaa paikalla olleeseen patoon. Uomaa on tässä kohti louhittu kallioon noin 10 metrin matkalta, louhittu uoma on paikoin lähes 3 metriä syvä. Ehkä tätä kautta on kuivatettu ylempänä maastossa olevia soita ja ehkä uomaa on padottu välillä. Patorakenteista ei havaittu merkkejä. Louhintatyön ajankohdasta ei ole tietoa. Louhintajätettä on uoman reunoilla.
Rajamerkin röykkiökiveys on sammaloitunut ja noin puoli metriä korkea, kiviä on ehkä kahdessa kerroksessa. Rajamerkin röykkiön koko on noin 1,5 metriä kanttiinsa. Merkin keskellä on pystyssä laakakivi, joka nousee noin 30 cm ylös röykkiöstä. Numeroa merkissä ei näy.
Luonti: 16.12.2024
Tutkimukset
Vesa Laulumaa / Arkeologiset kenttäpalvelut Museovirasto inventointi 2024
Luonti: 16.12.2024
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.