Kaunismaan eteläpuolella sijaitsevan Kiimajärven itäpuolisesta suosta kohoaa useita pieniä kumpareita joitakin metrejä ympäristöä korkeammaksi. Yhdellä kumpareista on kivilatomus, jossa näyttäisi olevan viisarikivi. Maasto alueella on kivikkoista ja kasvillisuudeltaan havupuuvaltaista. Kivilatomuksen ympäristössä puustossa on suhteellisen runsaasti vanhoja puita eikä metsä vaikuta pitkiin aikoihin hakatulta.
Kiimajärven kivilatomus huolella ladottu. Se on alaosastaan hieman yläosaa laajempi, ja alaosan kivet ovat suurehkoja luonnonkiviä, joiden muodot vaihtelevat. Korkeimmat
kivet kohoavat noin 60 cm korkeuteen maan pinnasta. Kiveyksen kokonaiskorkeus on noin 1.2 metriä. Latomuksen puolessa välissä se hieman pienenee. Se on lähes säännöllisen neliön muotoinen ja ladottu huolella erikokoisista laakakivistä. Alaosassa soikeahkon kiveyksen halkaisija on noin 1.4 metriä ja yläosassa 90 cm. Pyykin päällä on kaksi laakakiveä, joiden väliseen rakoon on asetettu kivi pystyyn ikään kuin viisarikiveksi. Sitä tukemaan on pantu vielä yksi luonnonkivi. Viisarikivi osoittaa kohti Kiimajärveä.
Kivilatomus muistuttaa rakenteeltaan ja kooltaan Mustipaljukan pyykkiä.
Luonti: 23.12.2024
Tutkimukset
Oili Räihälä inventointi 2011
Huomautuksia: Ylitornion ja Pellon eteläosien kulttuuriperintöinventointi 2011.
Luonti: 23.12.2024
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.