Kohde sijaitsee Polvenvaaran huipulla, noin 1,5 kilometriä Kempasvaaran talokeskittymästä
länsilounaaseen. Paikalle johtaa Kempasvaaran ja Tervakankaan väliseltä metsäautotieltä länteen poikkeava tieura. Edempänä ura on melko huonossa kunnossa. Metsä on havupuuvaltaista sekametsää ja aluskasvillisuus varpukasveja ja katajaa. Maaperä on melko kivistä.
Pääkohde (rakennuksen pohja 1) on lounas-koillis-suuntainen rakennuksen pohja, jonka mitat ovat noin 4 x 5 m. Rakenteen reunoilla on selkeä maapenkkirakenne, jonka varaan seinät ovat olleet rakennettu. Ulkoreunasta maapenkki on noin 30–40 cm korkea. Rakenteen sisäpuolella on sen kaakkoisnurkassa 2 x 1 x 0,5 m kokoinen kivilatomus. Kyseessä on kiuas tai uunin pohja. Maapenkkirakenne on painunut paikoin, koska metsäkoneen jälki menee sen ylitse.
Heti pääkohteen kaakkoisnurkan ulkopuolella on teräväreunainen, noin 2 x 2 m
kokoinen ja 40 cm syvä kuoppa (kuoppa). Kuopan käyttötarkoitus on epäselvä.
Noin 22 m pääkohteesta länteen on painanne, jota reunustaa maapenkkirakenne. (rakennuksenpohja 2) Myös se on lounas-koillissuuntainen. Pitkän sivun pituus on noin 6 m ja rakenteen leveys noin 3,5 m. Ulkopuolelta maapenkki on noin 40 cm korkea. Rakenteen sisällä on kaksi kuoppaa, jotka ovat maanpintaan nähden arvioituna noin 60–70 cm syviä.
Noin 17 m pääkohteesta länsilounaaseen on 1,5 x 1,7 m kokoinen ja 50 cm korkea kiuas. (rakennuksen pohja 3) Se koostuu sekalaisen kokoisista palaneista kivistä. Sitä ympäröi vain hieman ympäristöään korkeammalla mahdollinen maapenkkirakenne, joka on mitoiltaan 3 x 3,5 m.
Noin 30 m pääkohteesta itään on 4 m pituinen, 1,5 m leveä ja syvimmillään 1,2 m syvä kuoppa, jonka pohja viettää kohti koillista. (maakellari) Sitä ympäröi hevosenkengän muotoinen matala valli, joka on auki lounaan puolelta. Rakenne on todennäköisesti maakellarin jäännös.
Noin 25 m pääkohteesta etelään on 3 x 2,5 m kokoinen suurehkoista kivistä kasattu noin 50 cm korkea kasa. (raivausröykkiö) Kivet eivät vaikuta palaneilta, joten se saattaa olla tontilta tai ympäröivältä pellolta kasattu raivausröykkiö.
Polven talo on merkitty sekä pitäjänkarttaan (1864c) että isojakokarttaan (Ståhlberg, R. & Wåhlberg, G.W. 1859-1863). Talo on sijainnut Polvenvaarassa varmuudella jo ainakin 1790-
luvulla. Se on isojaon jälkeen siirretty Joukokylään, jolloin nimi on vaihtunut Korkeaksi ja alkuperäinen talonpaikka on autioitunut. Polvi on alun perin ollut Aittolan talon sotilastorppa (Haapalainen, A: Joukosen kulmilla. toim. 2000).
ks. alakohteet |