Mahdollisesti ensimmäisen maailmansodan aikaisia kuoppia, jotka liittyvät Koskelan varustusten rakentamiseen vuonna 1914. Kuopat saattavat myös olla vanhempia ja liittyä varhaisempaan toimintaan alueella. Kuopat sijaitsevat kaakkoon laskevassa metsäisessä rinteessä, korkean kallioalueen kaakkoispuolella, Katarina Stenbockin kadun luoteispuolella ja tukikohtien 1914: 56 ja 56a itä- ja kaakkoispuolella.
Alueella on yhteensä kahdeksan erilaista kuoppaa, jotka poikkeavat toisistaan niin muodoltaan kuin kooltaankin. Kuoppien kuvaukset pohjoisimmasta eteläisimpään ovat seuraavat:
Kuoppa 1: Noin 8 x 3 m suuruinen, syvä kuoppa, jonka reunoilla ja keskellä kiviä.
Kuoppa 2: Muodoltaan melko pyöreä, halkaisijaltaan noin 3 m x 4 m ja syvyydeltään 1 m suuruinen kuoppa.
Kuoppa 3: Hiukan suorakaiteen muotoinen, noin 4 x 2 m suuruinen ja 1 m syvyinen kuoppa.
Kuoppa 4: Noin 5 m x 4 m suuruinen kuoppa, jossa hieman epämääräisen muotoiset reunat ja reunoilla näkyy vähän kiviä.
Kuoppa 5: Matala, hiukan suorakulmion muotoinen, lohko- ja luonnonkivillä täytetty, noin 2 x 3 m kokoinen kuoppa.
Kuoppa 6: Pyöreä, noin 4 x 4 m suuruinen ja 1 m syvyinen kuoppa, jossa on noin 2 m x 1 m kokoinen ojamainen jatke. Kuopan vieressä, sen pohjoispuolella kulkevan polun reunassa on suorakulmainen pengerrys, joka vaikuttaisi olevan maasta muodostunut. Polun toisella puolella ylempänä rinteessä on samanlainen, joten pengerrykset liittynevät ehkä ennemminkin polkuun kuin kuoppiin.
Kuoppa 7: Noin 5 m x 4 m kokoinen kuoppa, jossa hieman epämääräisen muotoiset reunat, reunoilla vähän kiviä.
Kuoppa 8: Noin 4 m x 2 m kokoinen kuoppa, jonka reunalla on iso kivi.
Kuoppa 9: Matala, hiukan nelikulmion muotoinen, noin 3 m x 3 m suuruinen painanne, jonka reunoilla on pienehköjä kiviä.
Kuoppien funktio ei ole aivan selvä, mutta ne saattaisivat liittyä esimerkiksi väliaikaiseen majoitukseen Koskelan linnoituksen rakentamistöiden aikana tai tätä aiemmin. Osa kuopista voi toki olla maanottokuoppia, mutta osassa muoto viittaisi pikemminkin muuhun funktioon.
Kuoppa-alueen läpi kulkee lännestä itään alarinteeseen kivinen polku ja pohjoisesta etelään alarinteeseen pengerretty tie, joka on merkitty vuosien 1932 ja 1935 kartoille. Tie on nykyään käytössä ulkoilupolkuna.
Kohde kuuluu Vanhankaupungin vesilaitoksen länsipuolella, korkean kallion huipulla ja juurella sijaitseviin varustusten keskittymään. Kokonaisuus on alun perin muodostunut neljästätoista puolustusvarustuksesta (Tukikohta 1914: 48–57), joista numerot 48, 49, 50 ja 57 ovat tuhoutuneet. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu varustusten taustoille johtavia yhdysteitä (Tukikohta 1914: tie) sekä neljä varastoluolaa (Luolat G11 – 14). |