Hylyn sijaintipaikka on Hankoniemen kärjen lähellä, Tullholmenin pohjoisosan itäpuolella, Hauensuolen salmen pohjoispuolella.
Hylky on runkomuodoltaan hollantilaistyyppinen alus, joka on mahdollisesti uponnut 1647 tai 1648. Aluksessa on ollut sortoköli. Hylystä on löytynyt mm. sinikuvioisia kaakelinpaloja, jotka hollantilainen kaakeleihin erikoistunut museo on ajoittanut 1600-luvun puoliväliin. Lastina on ollut mm. viljaa. Rakennusmateriaali on tammea ja alus on ollut yksimastoinen.
Hylyn pituus on 18,40 m ja leveys 4,90 m. Hylyn keula ja perä ovat pahoin vaurioituneita, samoin sivulaudoitus pahoin hajonnut, mutta laivan rungon muoto on selkeästi näkyvissä. Kyljet ovat pystyssä kansipalkkien polviin asti, ja keulan tukevammat rakenteet, kuten keularanka, ovat paikoillaan.
Hylky on saanut kutsumanimensä Kaapelihylky siitä, että hylyn päälle on aikoinaan laskettu kaapeli.
Hylylle tehtiin tarkastuskäynti 2013, koska hylyn poijuttamiseksi myönnettiin muinaisjäännöksen hoitoavustusta vuodeksi 2013 hylkyä vahingoittavien ankkurointien haitallisten vaikutusten vähentämiseksi. Havaittiin, että peräsin ei ole enää nähtävissä (sedimentin alla?) ja ankkuripeli on kulunut lähes tunnistamattomaksi. Hylyn päälle on kasautunut runsaasti pohja-ainesta, mutta hylyn muoto on edelleen erotettavissa. Hylyn viistokaikuluotauskuva on ARK-sukelluksen Rami Kokon inventointiraportissa vuodelta 2015 (ks. sivu 13).
Hylky oli yksi Baltacar-projektin (2017-2019) kohde, jolle projektin kuluessa luotiin oma Hauensuolen hylkypuisto. Aktiivisella sukelluskaudella paikalla on poiju veneen kiinnittymistä ja sukeltajien laskeutumista varten. Merenpohjassa kulkee ohjattuja sukellusreittejä, ja sekä pinnan alle että Hauensuolen laituriin on kiinnitetty alueen vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä kertovia opaskylttejä. |