Inventointi 2010:
Kohde sijaitsee Kyrönjoessa Jyllinkoskessa vajaa 100 metriä Jyllinkoskensillasta ja tiestä etelälounaaseen. Patoamisen seurauksena virtaama joessa tällä kohtaa on enää vähäinen ja joen kivikkoinen pohja lähes kokonaan näkyvissä. Joen rannat ovat pusikoituneet. Kohdetta ei tarkastettu maastossa inventoinnissa 2010, koska liikkuminen pusikoituneilla joen rinteillä oli vaarallista. Historiallinen tausta: Paikka on mahdollisesti ollut tärkein lohipato, josta maksettiin kuninkaalle veroa 1/4 äyriä, minkä määrän 1693 kihlakunnanoikeus tuomitsi silloisen läänitysherran J. de la Gardien voudille maksettavaksi (Vaasa 84/20.7.1912). Tuomiokirjassa v. 1734 on maininta: "...pato on ikimuistoisen nautinnon ja vanhojen tuomioiden perusteella rakennettu kahden saaren väliin...".
Tarkkuusinventointi 2023:
Maastohavaintojen perusteella paikalla saattaa olla patokiveys tai patorakennelman osa. Se ulottuu jokiuoman poikki likimain itä-länsisuuntaisesti mutta on uomaan nähden hieman vinossa. Vesi pääsee virtaamaan kivien väleistä suhteellisen vapaasti. Jyllinkosken alueella on vuosisatojen aikana ollut useita myllyjä ja niihin kuuluvia osia sekä lohipatoja ja muita kalastukseen liittyviä rakennelmia. Havaittu kiveys ja kivikko voivat mahdollisesti liittyä johonkin sellaiseen. Tarkkuusinventoinnissa Jyllinkosken alueella kartoitettiin myös useita muita rakenteita, mm. vuoden 1863 jälkeen perustettujen myllypadon, jauhomyllyn ja sahan jäännökset.
Suojelumerkinnät:
Jyllinkosken voimalaitoksen alue ympäristöineen muodostaa monikerroksisen kulttuuriympäristön, jossa on erilaisia, eri-ikäisiä ja eri astein säilyneitä rakennuksia sekä rakennus- ja rakennejäännöksiä. Kokonaisuutena alue on otettu huomioon maakuntakaavassa (E-P maakuntakaava 2050, maakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö) ja osayleiskaavassa (sr-1-merkintä, kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde). Teollista aikaa (1860-lukua) vanhemmat jäännökset alueella ovat muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä (huom. sm-merkintä osayleiskaavassa). Lusan sillan pohjoispuolella olevia lohipatoihin ja vanhoihin myllyihin liittyviä jäännöksiä ei ole inventoitu.
Luonti: 1.1.1900 Viimeisin muutos: 17.1.2024
Tutkimukset
Jaana Itäpalo inventointi 2010
Huomautuksia: Kurikan keskustan ja Panttilan osayleiskaavan arkeologinen inventointi. K-P:n ArkeologiaPalvelu.
Raportti AO:n arkistossa.
Luonti: 18.1.2011
Hannu Poutiainen & Akseli Tolvi (Maanala Oy) inventointi 2023
Huomautuksia: Kurikka. Jyllinkosken ja Pitkäkosken muinaisjäännösinventointi 2023. Raportin sivut 5-19 ja 31-33.
Luonti: 21.12.2023
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.