Hylyn sijaintipaikka on Kemiönsaaren sisäsaaristossa Strömman kanavasta etelään Elmdalin edustalla, Långholmenin lounaispuolella.
Puurunkoisen aluksen huonokuntoinen hylky, jonka pituus on noin 17 metriä. Vain alimmat kylkilaudat ovat jäljellä. Alus on mahdollisesti ollut limisaumainen.
Suomen meriarkeologinen seura kuvasi hylkyä 2024 ja teki 3D-mallin. Hylystä tehtiin seuraavia havaintoja ja arvioita: Hylkyalue on noin 17 metriä pitkä ja leveimmillään noin 5 metriä. Aluksen kölisuunta on länsiluoteeseen, noin 300 astetta, perän ollessa itäkaakossa. Paapuurin kylki nousee keulassa ja perässä selvästi irti pohjasta, parhaimmillaan jopa yli metrin, mutta styyrpuurin kylki on aivan perää lukuun ottamatta kaatunut pohjalle ja osin hautautunut pohja-ainekseen. Hylyssä ei ole viitteitä irtoesineistä ja se on lähes varmasti yli 100 vuotta sitten uponnut.
Hylky on limisaumainen ja pääosin pehmeästä puulajista kuten havupuista rakennettu, Perävannas saattaa olla tammea. Kylkilaudoitus on nykytilassa noin tuuman paksuista lautaa ja melko leveää, paikoin jopa 35 senttiä. Kaariväli on melko harva ja kaaret ovat melko kapeita nykytilassaan. Hylyssä ei ole merkkejä sisälaudoituksesta eikä kansista, kansipalkkeja tai minkäänlaisia polvia ei ole näkyvissä. Myöskään sikokölistä ei ole merkkejä. Perävannas on pystyssä noin 2 metrin korkeudelle ja se on hyvin kevytrakenteinen, eikä siinä ole merkkejä peräsimen kiinnityksistä (saranoista).
Keulavannas on kaareva ja vielä perävannastakin ohuempi. Se makaa paapuurin kyljen päällä hieman keulasta perään päin. Köli näyttää ehjältä ja sen pituus on noin 16,4 metriä 3D-mallista mitattuna. Takilasta, airoista tai tuhdoista ei niin ikään ole merkkejä. Kylkilankuissa on naulanreikiä sekä niiden päissä, mistä ne on kiinnitetty keula- ja perävantaisiin, että pitkillä sivuilla, mistä ne on kiinnitetty toisiinsa. Nauloja ei ole jäljellä. Hylyn ulkolaudoitusta tarkastellessa lautojen saumat näyttävät olevan koholla aivan kuin niiden päällä olisi lista tai ne olisi veistetty paksummiksi saumoistaan. Aluksen perä on hyvin kapea ja korkea ja perävannas vaikuttaa suoralta. Hylyssä ei ole havaittavissa paino- tai muutakaan lastia. Myöskään tiiliä tai muuta tulisijaan viittaavaa ei ole näkyvissä, joskin sellaisia voi olla pohjasedimentteihin hautautuneena. Suomen meriarkeologisen seuran raportti hylystä on osoitteessa https://www.mas.fi/fi/julkaisut/hylkykohteet-merialue/elmdal1497. |