Viipurilaisen kauppahuoneen edustaja Mihail Tichanoff perusti vuonna 1858 lasitehtaan Enonkosken Kangassaareen. Kangassaaren lasitehdas toimi Enonkoskella vuoteen 1903. Tehtaan tuotantoa vietiin pääasiassa Viipurin markkinoille. Muun muassa Pietarin hoviin valmistetuissa lasipulloissa on kohokuvioin merkattu kaksipäisen kotkan symboli. Lisäksi kyseisien pullojen pohjassa on iso T-kirjain osoittamassa valmistustehdas Tichanoffia, sekä venäjänkielisellä aakkosella merkattu F-kirjain osoittamaan valmistusmaata. Vuodesta 1895 alkaen tehdas valmisti myös ikkunalasia puhaltamalla.
Tehtaan ensimmäiset lasinpuhaltajat olivat saksalaisia, jotka saapuivat Pietarista. He saivat kuitenkin palata takaisin Pietariin heti, kun saatavilla oli suomalaisia ja ruotsalaisia lasinpuhaltajia, koska pulloon puhaltamisen lisäksi saksalaiset olivat kunnostautuneet kiitettävästi myös pullojen tyhjentämisessä. Tehtaan perustaja Tichanoff oli syvästi uskonnollinen mies, eikä hän suvainnut alkoholin käyttöä.
Lasitehtaan omistajat vaihtuivat vuosien myötä. Viimeinen tehtaan omistaja oli savonlinnalainen merikapteeni Anders Nyman. Nymanin pojan hoidossa tehtaan tuotanto romahti. Myöhemmässä vaiheessa tehtaassa valmistettiin myös ikkunalaseja. Suomen akkunalasitehdas maksoi korvaukset siitä, ettei Kangassaaressa enää puhallettu lasia. Vuosien mittaan tehdas ränsistyi huonoon kuntoon, jolloin Suomen akkunalasitehdas lopetti korvausten maksamisen. Tehtaan tilat olivat vielä ensimmäisen maailmansodan alla venäläisen sotaväen käytössä. Ränsistyneet rakennukset purettiin pian heidän lähdettyään.
Toimiessaan tehdas paloi ainakin kaksi kertaa. Palon jäljiltä kaikki jäljelle jäänyt puu- ja lasiaines työnnettiin suoraan järveen. Tästä johtuen varsinkin entisen tehtaan sijaintipaikalla rannan tuntumassa on paljon puutavaraa ja isohkoja lasikasoja. Alueella pn havaittavissa myös vanhojen rakennusten matalia kiviperustoja.
Urheilusukeltajat ovat löytäneet järven pohjasta ehjiäkin pulloja. Joitakin lasipulloja on näytteillä Enonkosken kotiseutumuseon näyttelyssä vanhassa viljamakasiinissa.
Luonti: 1.1.1900 Viimeisin muutos: 2.2.2015
Tutkimukset
Savonlinnan urheilusukeltajat ei määritelty 1982
Luonti: 26.1.2005
Savonlinnan urheilusukeltajat koekaivaus 2002
Huomautuksia: Savonlinnan Urheilusukeltajat sukelsi Museoviraston luvalla vanhan tehtaan rannan tuntumaan uponnutta lasitavaraa, joka lahjoitetaan Savonlinnan maakuntamuseolle, Suomen merimuseolle ja Suomen lasimuseolle. Sukeltajat kuvasivat löytöpaikalla myös vedenalaista videokuvaa.
Luonti: 26.1.2005
Martti Koponen tarkastus 2005
Huomautuksia: Kangassaaren kaavoitukseen liittynyt käynti arkkitehti Risto Vuolle-Apialan kanssa, ei kertomusta
Luonti: 23.8.2012
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.