Huomautuksia: Tarkastin asuinpaikan Pornaisten inventoinnin yhteydessä 22.10.1999, koska Kalle Ruotsalainen (Anttilantie 81, 07150 Laukkoski) ilmoitti Mäntsälän kansalaisopistossa pitämäni esitelmän yhteydessä löytäneensä vuosia sitten Jokimäestä kiviesineitä. Hän oli oppaana löytöpaikalla ja kävi ilmi, että löydöt olivat kivilaji-iskoksia ja peräisin Tuomalan ennestään tunnetusta asuinpaikasta n. 200 m kaakkoon, vanhan pellon alueelta ja toisaalta 100 m lounaaseen, peltokumpareen alalaidalta. Harmaat liuskeen kappaleet olivat löytyneet jälkimmäisestä paikasta pellon alaosasta kylvötöissä n. 10 vuotta sitten (koordinaatit: x= 6703 70, y= 2574 84, z= n. 30 mmpy) ja mustat liuskeet taas kynnettäessä n. 10 vuotta sitten silloiselta pellolta, joka nykyään on osin peruna/kasvimaana, osin kasvaa koivua (koordinaatit: x= 6703 63, y= 2575 02, z= n. 40 mmpy).
Kohdetta tarkastettaessa kävi ilmi, että paikalla on kivikautinen asuinpaikka. Se selvisi siten, että lähes koko alueelta löytyi runsaasti kvartsia ja myös joitakin kiviesineen katkelmia. Tarkastushetkellä tosin harmaiden liuskeiden löytöpaikka oli kyntämättä, joten sitä en voinut tarkastaa. Mustien liuskeiden löytöpaikka, peruna/kasvimaa ja sen itäpuolella oleva tasattu alue läntisimmän kesämökin alapuolella olivat erityisen täynnä löytöjä. Suhteellisen paljon esineistöä löytyi kuitenkin myös kesannolla olevalta rinteeltä ja koivutaimikosta, peruna/kasvimaan etelä- ja länsipuolella. Sen sijaan itäänpäin mentäessä, seuraavan talon perunapelto oli aivan tyhjä. Varsinainen kivikautinen, mesoliittiseen aikaan, sijoittuva asuinpaikka sijoittuukin siten juuri läntisimmän mökin ympäristöön, etenkin sen länsipuolelle.
Löytöjä oli jonkin verran kesantopellolla myös Tuomalan talolle mentäessä ja jonkin verran myös Tuomalan länsipuolen peltotasanteella. Runsaammin niitä oli kuitenkin vasta Tuomalan länsipuolella olevan kumpareen luoteisrinteellä - vastapäätä samana päivänä tarkastettua Koivumäen asuinpaikkaa, vain oja välissä. Nämä kohteet muodostavatkin yhden suojelukokonaisuuden, Tuomalan asuinpaikan, johon voidaan liittää nyt kohtuullisen varmasti myös aiemmat löydöt KM12768 ja KM 14599: 1-2. Mainitun ojan pohjoispuolella olevat pellot on nimetty Koivumäen asuinpaikaksi. |