Röykkiöt sijaitsevat valtatien 7 eteläpuolella Purolassa, Enviikin (Ängviken) lahden koillisrannalla, Lovisteininvuoren lounaisimmassa kärjessä, Tervahaudantien kaakkoispäässä ja Enviikinsaaresta 350 m koilliseen. Maasto on etelään laskevaa (10–15 m mpy) kalliotasannetta (40 x 20 m), jossa kasvaa muutamia mäntyjä. Ympäröivässä sekametsässä on runsaasti isoja lohkareita. Tasanteen eteläpuolella rinne laskee melko jyrkästi rantaa kohti. Tasanteen länsi- ja pohjoispuolelta kulkee mökkitie rantaan. Peruskartan muinaisjäännösmerkki on 10 m liikaa lännessä. Paikka on melko helppo saavuttaa tieltä ja soveltuu opastuskohteeksi.
Paikalta on 1938 todettu yksi suuri kumpumainen soikeahko, lounais-koillissuuntainen röykkiö (12 x 10 x 2 m), joka on koottu kalliokohoumalle pyöreistä kivistä (40–50 cm). Röykkiön keskellä on kraaterimainen (1 x 1 x 0,5 m) syvennys. Itäreunaa on levitelty kalliolle, mutta muuten jäännös vaikuttaa ehjältä. Suurimmasta röykkiöstä 6 m etelään, matalammalta tasanteelta (12,5 m mpy) on matalalta kohoumalta havaittu toisen röykkiön jäännökset (röykkiö 2, ks. alakohde). Röykkiö on hajotettu ja levitelty pitkin tasannetta, mutta on ilmeisesti ollut edellistä matalampi ja pienempi (7 x 5 x 0,3). Röykkiön eteläreunaan on tehty suorakaiteinen rakennelma (2,5 x 2,5 m), joka on ilmeisesti myöhäinen. Röykkiöstä 5 m etelään, tasanteen eteläisimmällä kohoumalla (röykkiö 3, ks. alakohde) on mahdollisesti vielä kolmannen röykkiön (4 x 4 m) jäännökset.
Suurin röykkiöistä ajoittuu sijaintinsa ja rakenteensa perusteella pronssikautiseksi. Matalammalla sijaitsevien pienempien röykkiöiden jäännökset voivat samalla perusteella olla myös rautakautisia. Kokonaisuus on osittain tuhoutuneenakin ympäristöltään hyvin säilynyt ja edustava esimerkki rannikon metallikautisista röykkiöistä. |