Götstenen mainitaan rajapaikkana ensimmäisen kerran 1537 (Rantanen ja Kuvaja 1994: 83; Selén 1996: 186), jolloin rajan merkkinä toimivat ilmeisesti pelkät paikalla olevat siirtolohkareet. Rajamerkki paikalle rakennettiin 1768 ja sen rakentamista on kuvattu seuraavalla tavalla:
”Kallioon hakattiin noin 90 cm pitkä viiva seuraavan rajamerkin, Ämmänjoen suuntaan. Viiva tervattiin ja sen päälle asetettiin sydänkivi. Se oli suuri, pitkänomainen kivi (noin 1,4 m pitkä ja noin 0,9 m leveä). Sen päälle laitettiin toinen iso kivi, joka oli noin 1,5 metriä pitkä ja 35 senttiä leveä. Kivi seisoi kapealla sivullaan ja osoitti Ämmänjoelle. Sen eteen laitettiin vielä yksi kivi, joka sekin osoitti kohti Ämmänjokea. Sydänkiven ympärille laitettiin useita erikokoisia kiviä.” (Rantanen ja Kuvaja 1994: 83.)
Lisäksi Götstenen esiintyy historiallisissa kartoissa eri kirjoitusmuodoissa, esim. Pitäjänkartassa se mainitaan Götahtenstensinä.
Kohde sijaitsee Porvoon ja Sipoon kuntien rajalla, 4–6 m Kuninkaantien (Sipoon puolella Vanha Kuninkaantie) eteläpuolella ja vain metrin Sipoo-kyltistä itään (ks. raportin kansikuva ja kuva 1). Näkyvin elementti paikalla ovat kaksi vierekkäistä siirtolohkaretta. Niistä läntisempi on kooltaan noin 5,5 m x 3 m x 3 m ja sen päällä luoteislaidalla on kolme rautalenkkiä. Itäisempi siirtolohkare on puolestaan 4 m x 3 m x 3,5 m kokoinen. Aivan lähimaastossa ei vastaavan kokoisia lohkareita ole, vaikka seutu on muutoin hyvin kivistä.
Itse rajamerkki sijaitsee lohkareiden itäpuolella ja on kooltaan noin 3,5 x 1,7 m ja 1,1 m korkuinen. Rajamerkin kivet ovat läpimitaltaan 60–120 cm ja monet niistä ovat litteitä. Kiveyksen päällä on rajan suuntaa osoittamassa kyljellään pohjois-eteläsuuntainen pitkänomainen kivi, joka on 1,3 x 0,4 x 0,3 m kokoinen ja vastaa siten yllä olevaa kuvausta. Sen yläpinnan eteläpäässä on mahdollisesti hakkaus ”13”, mutta siitä oli vaikea saada selvää jäkälän vuoksi. Kyseessä on todennäköisesti em. rajamerkki vuodelta 1768. |