Kivirakenteita sekä kivikautinen asuinpaikka Halajärven ja Hangaslammen välisellä kankaalla, näiden puolimaissa, noin 700 metriä Halajärvestä länsiluoteeseen. Kivirakenteet on todettu aiemmissa tarkastuksissa, kivikautiseen asuinpaikan löydöt ja asumuspainanteet vuoden 1998 inventoinnissa. Kankaan etelälaidalla on Iin Vuornoskankaan kautta tulevan metsäautotien pää, läpikulkua itäpuolisille teille ei ole. Hangaslammenkangas on kivikkoinen moreeniharjanne, joka on hakattu ja äestetty joitakin vuosia ennen Yli-Iin perus inventointia 1998. Kohde sijaitsee kankaan pohjoiseen kohti mainittujen vesistöjen välistä suota laskevan rinteen yläosassa.
Paikalla on todettu yhdeksän kivirakennetta, jotka sijaitsevat molemmin puolin kankaan halki kulkevaa järven ja lammen välistä polkua. Polun eteläpuolella on keskuskuopallinen röykkiö, jonka halkaisija on noin 6 - 7 metriä. Tämän lounaispuolella on samaan kivikkoon röykkiöön ja toisiinsa liittyen peräkkäin kaksi vallien ympäröimää kuoppaa. Röykkiön itäpuolella on neljäs epämääräinen kiveys, josta kaakkoon matala kehämäinen kiveys, jonka halkaisija on noin 3 - 4 metriä. Polun pohjoispuolella on vielä kaksi rakennetta 5 muistuttavaa kivikehää (6, 7), matala noin 4,5 x 3,5 oleva kiveys (rakenteista pohjoisin, n:o 8) sekä yhdeksäntenä kivikkoon tehty "soikea kaksoiskuoppa", noin 5,5 x 2 , 5 metriä, joka on rakenteista itäisin. Inventoinnin aikana näistä aiemmin todetuista rakenteista havaittiin pohjoisimpien rakenteiden 6 ja 8 osin vaurioituneen ja tuhoutuneen äestyksen yhteydessä. Muut rakenteet olivat ennallaan.
Kivikkoon tehdyistä rakenteista noin 20 metriä lounaaseen, kääntöpaikalta lammelle johtavan polun länsipuolelta, lähes korkeimmalta kohdalta tavattiin kaksi vierekkäistä painaumaa, joiden keskinäinen etäisyys on 3 - 4 metriä. Toinen on kooltaan noin 3,5 x 4 m ja toinen, polusta kauempi, 5-6 x 4 m. Syvyyttä molemmilla on noin 40 cm. Molemmista tavattiin pari kvartsi-iskosta, jälkimmäisestä otettiin talteen kvartsikaapimia ja iskos. Kvartsien lisäksi havaittiin heikkoa värjäymää hiekassa, mutta mm. palanutta kiveä ei äestysurista löydetty. Painanteet lienevät asumuspainanteita.
Vuoden 2012 inventoinnissa ei saatu selkeitä havaintoja asumuspainanteista, alue oli tiheän taimikon peittämä. Kivirakenteista osa ehkä vaurioitui v. 2001 hakkuiden yhteydessä. Polun koillispuolisella rakka-alueella oli kolme selvää rakkakuoppaa:
1: läpimitta 2,0 m ja syvyys 0,3 m
2: läpimitta 1,1 m ja syvyys 0,8 m
3: läpimitta 2,8 m ja syvyys 0,6 m
Muuta havaitut kuopat olivat epämääräisiä. |