Paikka on laaja, soiden ympäröimä moreenikangas Ähtävän- ja Purmonjokien välialueella, Angjärvestä noin 700 metriä etelälounaaseen. Kohteessa on jätinkirkko sekä röykkiöitä ja mahdollinen asuinpaikka moreeniharjanteella. Jätinkirkossa on kaksinkertaiset, selvästi näkyvät soikeat kivivallit. Rakennelman koko pituus on 57,5 m (ulkopuoliset kiviröykkiöt laskettu mukaan) ja leveys keskellä 34 metriä. Vallien sisäpuolinen alue on noin 20,5 x 10,5 metriä. Rakennelman luoteispää on ylempänä kuin kaakkoispää. Kehän muoto ei ole yhtä säännöllinen kuin vuonna 1879 julkaistu piirros osoittaa (vrt. Äyräpään kertomusta vuodelta 1935). Ulkovallien koillinen pitkäsivu on suora, lounainen pitkäsivu ja päädyt kaarevia ja kulmat pyöristettyjä. Vallin leveys vaihtelee noin 6,5-8 metrin välillä ja sen korkeus on noin 1,5 metriä. Sisävallin korkeus ja leveys vaihtelevat suuresti. Sisäpuolella maa on huomattavan tasaista ja vähäkivistä. Ulkovallissa on porttiaukot luoteis- ja kaakkoispäissä, sisävallin kaakkoispäässä on vajoama suunnilleen ulkovallin porttiaukon kohdalla, mutta luoteispäästä näyttää sisävallista puuttuvan aukko. Ulkovallissa on useita kooltaan vaihtelevia, sammaloituneita kuoppia, jotka vaikuttavat vallia nuoremmilta. Sisävallissa on muutamia kuoppia.
Jätinkirkon luoteispuolella, vallien ulkopuolella on kaksi isohkoa kiviröykkiötä, joiden läpimitta noin 5 m. Pohjoispuolelta, polulta, löytyi 1935 kvartsi-iskoksia (KM 10173:107-208). Kvartsia löytyi myös 1990 tarkastuksen yhteydessä jätinkirkon etelä-lounaispuolelta äestetyltä metsämaalta (KM 26063).
Jätinkirkko on suurin sekä selkeimpiä ja parhaiten säilyneitä jätinkirkkoja eteläisellä Pohjanmaalla. Se on myös yksi eteläisimmistä tunnetuista suurista jätinkirkoista. |