Variskallio on Pielisjoen itärannalla, Hiirenniemessä sijaitsevan Paukkajanvaaran lounainen uloke, jossa kalliot tulevat aivan lähelle joen rantaa. Vastapäätä Pielisjokea on Sirkanpuron suu. Variskallion kivikautinen asuinpaikka jakaantuu kahteen osaan, joista löytöalue a on ranta-alue Rantalan talosta 500-660 metriä pohjoisluoteeseen ja löytöalue b on lämmin rantatasanne heti kallion eteläpuolella. Tasanteella on joskus ollut myös tupa ja pelto.
Vuonna 2020 kvartsi-iskoksia löytyi myös löytöalueen b pohjoispuolelta. Löytöpaikkaa ei ole tarkastettu maastossa ja kohteen uusi aluerajaus on toistaiseksi arvio.
Skapat: 8.12.2003 Senaste förändring: 20.4.2020
Undersökningar
Petro Pesonen inventering 2003
Fynd: KM 34107: 1-5 kvartsia, luuta, kuparikolikko
Anmärkningar: Variskallion kivikautinen asuinpaikka löytyi Enon inventoinnissa 14.5.2003. Mukana oli allekirjoittaneen lisäksi inventointiharjoittelija Mirva Pääkkönen. Variskallio on Pielisjoen itärannalla, Hiirenniemessä sijaitsevan Paukkajanvaaran lounainen uloke, jossa kalliot tulevat aivan lähelle joen rantaa. Vastapäätä Pielisjokea on Sirkanpuron suu. Variskallion kivikautinen asuinpaikka jakaantuu kahteen osaan, joista löytöalue a tarkoittaa kalliolta etelään, Sahaniemeen ja Rantalaan päin olevaa rantakaistaletta, josta löytöjä tuli matalan ja soistuneen rannan edustan vesijätöltä/hiekkarannalta. Löytöalue on Rantalan talosta pohjoisluoteeseen katsottuna 500-660 metrin välillä. Osin ranta on täällä louhikkoistakin, mutta pohjamaa on hienoa hiekkaa. Löytöalue b tarkoittaa välittömästi kallion eteläpuolella olevaa kaunista ja lämmintä tasannetta, jossa löytöjä (kvartsia ja palanutta luuta) tuli runsaslukuisista myyrien maan pinnalle kuljettamista kasoista noin 50 x 30 metrin kokoiselta alueelta. Paikalla kasvavasta koivikosta, kasoissa olevista resenteistäkin löydöistä ja multavasta hiekkamaasta päätellen tasanne on joskus ollut peltona. Samaan viittaa myös hieman ylempänä kallion rinteessä olevan tuvan jäännökset, josta on jäljellä vielä kivijalkaa ja liesikumpu. Kivijalan koko on noin 5 x 4 metriä. Tuvan sijainti mitattiin (p= 697567, i= 366387). Vaikka asuinpaikan alue on ollut peltona, se tuskin on kovinkaan pahasti tuhoutunut ja Variskallion asuinpaikkaa voikin pitää yhtenä niistä harvoista Pielisjoen asuinpaikoista, jossa muinaisjäännös on suhteellisen hyvin säilynyt.
Skapat: 8.12.2003
Yksityishenkilö lösfynd 2020
Anmärkningar: Kvartsi-iskoksia
Skapat: 20.4.2020
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.