Suurempi Leppäkankaalla olevista uuneista sijaitsee Poikkijoen talolta noin 400 metriä lounaaseen, suon ja metsän (inventoitaessa hakkuuaukeana) rajalla. Uunin lähistöllä ei ole tietä ja maastosta puuttuvat kiinnekohdat uunin tarkemman sijainnin kuvailemiseksi.
Kooltaan kohtalaisen suuri uuni vastaa rakenteeltaan muita vimpeliläisiä uuneja eli sen sisäseinät on ladottu kivistä ja ulkoseinät kasattu maasta. Poikkeuksellisesti uuni on rakennettu tasaiselle maalle ja sen seinämät on jouduttu kasaamaan maasta ja kivistä koko pesän korkeudelta (n. 2 m). Mahdollisten hirsitukien jäänteitä uunin ympärillä ei ole näkyvissä. Uunin rakennustarpeet on todennäköisesti tuotu muualta, sillä uunin välittömässä ympäristössä ei näy kaivantoja.
Uuni on huonokuntoinen. Uunin valleihin on kasvanut suuria puita, joiden juuret ovat rikkoneet sisäosien rakenteita. Uunin peräseinä ja eteläinen sivuseinä ovatkin sortuneet sisäpuolelta lähes kokonaan. Mahdolliset arinarakenteet ovat siten peittyneet seinistä valuneiden kivien ja hiekan sekä kasvijäänteiden alle.
Uunin edustalla on näkyvissä vain vähän jätekalkkia. Oppaana toimineen Taimi Koskelan mukaan uunia ei ole poltettukaan kuin kymmenkunta kertaa. Koskelan mukaan uuni on rakennettu vuonna 1947, ja rakennuttajina sekä polttajina ovat toimineet Koskelan veljet Onni ja Pauli Koskela. Kalkki uunille on saatu lähistöltä.
V. 2021 inventointi: kohde on ennallaan. Noin 30 m uunista etelälounaaseen havaittiin epämääräisen muotoinen (noin 18 x 7 m, syvyys alle 1 m) kaivanto, joka mahdollisesti on uuniin tarvittujen kivien louhimispaikka.
Anmärkningar: Kalajoki Jylkkä - Alajärvi Möksy, voimajohtolinjojen arkeologinen inventointi 2021. Heilu Oy. Raportin kohde 111.
Skapat: 27.1.2022
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.