Vuoden 1540 maakirjan mukaan keskiaikaisessa Kilon kylässä oli neljä taloa. Keskiaikaisen kylän alkuperäisen kylätontin sijainnista ei ole täyttä varmuutta, mutta se on mahdollisesti sijainnut nk. Krouvinmäellä; siellä on ollut ainakin yksi kylän taloista. Joku kylän taloista on mahdollisesti sijainnut paikassa, jossa on ollut myöhemmin Monikon torppa. Venäläiset ratsujoukot ryöstivät ja polttivat kylän vuonna 1577, minkä jälkeen talot köyhtyivät ja ne liitettiin Albergan kartanoon vuonna 1620.
Entisen Monikon torpan kohdalla kulkee nykyisin ulkoilureitti. Alue on kallioista mäntymetsää, ja idässä virtaavalle purolle päin myös lehtimetsää. Puron ja metsän välissä on pieni savinen pelto. Pellon reunassa kulkevalla tiellä pilkottaa siellä täällä tiilenpalasia. Alueella on mahdollisesti säilynyt keskiaikaisia asutuskerrostumia.
Anmärkningar: Kohde 16. Kuntopolun ja pellon reunaa seuraavan hiekkapolun risteyksen pohjoispuolella oli ainakin kuuden rakennuksen perustukset. Eteläosasta erottui noin 3 x 4 metrisen uunin perustukset, jotka sijaitsivat aivan hiekkatien länsipuolella. Kivet olivat osittain sammaloituneet ja kasvillisuuden peitossa. Uunin perustuksen pohjoispuolella oli lähes länsi–itäsuuntaisen 9 x 11 m kokoisen rakennuksen kivijalka, joka oli tiiviisti ladottu lohkotuista kivistä. Perustus oli mahdollisesti aikaisintaan 1800-luvulta. Kivijalan koillispuolella oli lähes pohjois-eteläsuuntaisen noin 9 x 10 metrisen rakennuksen perustus, jonka kivistä osa oli lohkottuja. Rakennuksen eteläpäässä on mahdollisen uunin perustus, jonka päältä löytyi tiiltä. Edellisen pohjoispuolella oli metsikössä avonainen heinää kasvava alue, jossa erottui 4 x 6 metrin kokoisen rakennuksen kiviperustukset. Kivet oli tiiviisti ladottuja ja lohkottuja. Alueen pohjoisosassa, hiekkatien ja luoteeseen haarautuvan metsäpolun risteyksessä, oli mahdollisen uunin perustus, joka erottuivat maastossa kumpareena. Sen reunalla oli lohkottuja kiviä. Pellon pohjoisosa oli hiekkainen kumpare, joka oli kuiva ja orailla. Sen pinnalta löytyi rautainen haka, fajanssia ja 1800-luvun lääkelasia. Alueella on säilynyt eriaikaisia asutuskerroksia.
Skapat: 19.10.2006 Senaste förändring: 19.10.2006
Eetu Sorvali besiktning 2019
Anmärkningar: VARK-tarkastus 4.9.2019.
Skapat: 5.2.2020
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.