Ruotsulan redutti on venäläisten 1790-luvulla Ylisen Viipurintien lauttapaikan suojaksi rakentama nelikulmainen maavallitus Kymijoen itärannalla, nykyisen Kuusankosken eteläosassa. Vartioasemana se toimi Suomen sotaan 1808–1809 asti, jonka jälkeen se lakkautettiin. Redutti on aivan Kymijoen rantajyrkänteen reunassa. Maan puolelta se on peltoaukean ympäröimä. Sen viereltä kulkee peltojen halki vanha Viipurin-Hämeenlinnan tie, joka on merkitty nykyiselle paikalleen 1800-luvun alussa ja on mahdollisesti ollut siinä jo keskiajalta lähtien.
Redutin pohjoissivu on 48 m pitkä. Vallin leveys on alaosasta 6 m ja yläosasta 2 m. Eskarp on 2 m korkea. Vallin länsipäässä on yksi painauma, jossa on ilmeisesti ollut tykin ampuma-aukko, toinen painauma on varustuksen luoteisnurkassa. Pohjoissivun länsipäätä suojaa kapea, mutta jyrkkäseinäinen ja syvä laakso, jonka rinnettä on tuettu 2 x 5 m suuruisella tukimuurilla. Sivun itäpäässä tasainen pelto ulottuu vallin juurelle.
Itäsivu on myös 48 m pitkä. Eskarp on 4 m. Sen edessä on vallihauta, jonka leveys on yläosasta 9 m ja alaosasta 5 m. Etelävalli on pituudeltaan 60 m ja sen keskellä on sisäänkäynti varustukseen. Vallihaudan ylitse on luultavasti johtanut silta.
Vallin länsipäässä on yksi ampuma-aukkopainauma ja toinen sijaitsee redutin lounaiskulmassa. Itäsivun edessä oleva vallihauta kääntyy myös eteläisen vallin eteen. Läntinen valli on Kymijoen parikymmentä metriä korkean ja äkkijyrkän rantatöyrään partaalla. Sen pituus on 42 m. Vallissa on yksi selkeä ja kaksi epävarmaa ampuma-aukkopainaumaa.
Vallien sisäpuolella on vallikäytävät, joiden leveys on 3 m. Ne ovat 0,7 m redutin keskiosaa korkeammalla. Rintasuojien korkeus on keskimäärin 1,8 m. Vuonna 1967 oli vallien sisäpuolella havaittavissa sisäänkäynnistä tultaessa oikealla kaksi kivi- ja maakasaa, jotka saattoivat olla jäännöksiä rakennuksista.
Redutin itäpuolella pellolla on lato, jonka sanotaan rakennetun venäläisen sotilaskirkon perustuksille. Redutin koilliskulmassa, pellolla kerrotaan olevan hautausmaan (mj-rek: Ruotsula Ulvi 1000006135). Peltoaukean takana, noin 2 kilometriä redutista koilliseen on venäläisten leiripaikka (mj-rek: Ruotsula Kaivomäki 1000006134).
Vuoden 2014 inventoinnissa kohteen todettiin olevan ennallaan. |