Telataipaleen kanava kuuluu neljän kanavan (Ruokolahden Kutvele, Kukonharju ja Käyhkää sekä Sulkavan Telataipale) ketjuun, jotka rakennettiin Saimaalle vuosina 1792-1798 kenraali Aleksandr Suvorovin johdolla. Puumalan salmi oli jäänyt ruotsalaisten haltuun Turun rauhassa vuonna 1743, ja siten venäläisille strategisesti tärkeä luonnollinen vesitieyhteys Lappeenrannan ja Savonlinnan välillä oli poikki. Kanavat olivat Venäjän Saimaan laivaston käytössä sen liikkuessa Lappeenrannan ja Savonlinnan välillä vartioiden Ruotsin vastaista rajaa sekä huoltaen tukikohtia. (Kauppi 1989:1; Myllykylä 1991:36.)
Telataipaleen avokanavan pituus on noin 190 metriä ja leveys 17 metriä (pohjasta 10 metriä). Kanavan reunukset on vahvistettu kivilohkareilla ja puupaaluilla. Kanavan lounaisrannalla on nykyään lomamökkikylä ja omakotitaloja. Kanavan luoteispuolella on tänä päivänä pientaloja ja Salpalinjan varustusten jäännöksiä. Telataipaleen kanavan luona on ollut vuonna 1804 kaksi tullivirkailijan taloa, pieni vartiokasarmi, keittiö, kolme työmiesten tupaa ja useita muita rakennuksia. Kanavan yhteydessä olleet rakennukset ovat jääneet pois käytöstä 1800-luvun puoliväliin mennessä. Ainoastaan yhden työmiesten tuvan paikalla on ollut talo vielä vuonna 1848. Suvorovin kanavien restaurointihanke käynnistyi Museoviraston restaurointiyksikössä vuonna 2002, ja restaurointihankkeeseen liittyen kanavalla on suoritettu mm. koekaivauksia sekä tarkastuksia.
Kanavan lounaisrannalla sijaitsee kolme rakennuksen pohjaa, jotka liittyvät todennäköisesti työmiesten tupiin. Kanavan luoteispuolella sijaitsevien rakennusten kohdilla on voinut säilyä jäänteitä 1700-1800 -lukujen taitteen rakennuksista.
Kanavan kaakkoisrannalla sijaitsee pyöreä kiviseinäinen kaivo sekä kuoppa, painanne ja röykkiö.
Myös veden alla on säilynyt puu- ja kivirakenteita mm. kolmiomainen salvotuista vaakahirsistä tehty virtauksenohjain.
Salpalinjan varustuksia on Telataipaleen kanavan pohjoisrannalla ja siitä hieman yli kilometrin luoteeseen, missä Kotilahden ja Lepistönselän välinen kannas on katkaistu kiviesteellä. (Kts. kohteet Tialanmäki ja Hintsala)
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.