Kohde sijaitsee Anian rantatien eteläpuolella, n. 350 metriä Pirkkalan hautausmaan Vanhalta kirkolta kaakkoon. Ensimmäiset havainnot kohteelta tehtiin vuonna 1965, kun R.V. Turkka löysi kirveen puutarhansa kukkamaasta, kiven vierestä. Viikinkiaikainen kirves (HM 2762) on luetteloitu Hämeen museoon. Kirveen löytöpaikalla olevan maakiven pinnassa on maljamaisia kuopanteita tai hioutumia, jotka on vuoden 2005 tarkastuksessa todettu luontaisiksi.
Kirveen löytöpaikkaa ja sitä ympäröiviä peltoja on tarkasteltu myös inventoinneissa vuosina 1971 ja 1998, mutta mitään kalmistoon viittaavaa ei silloin ole havaittu.
Vuonna 2012 kirveen löytöpaikan NW- ja ENE-puolelta, lähipellolta löydettiin metallinilmaisimella mm. pronssinen miekan ponsi, miekantupenkenkäin, pronssihela sekä pronssirengas (KM 39830: 1-4). Esineet löytyivät peltokerroksesta n. 2-15 cm syvyydestä.
Yhdessä viikinkiaikainen kirves ja metallinilmaisinlöydöt viittaavat mahdolliseen myöhäisrautakautiseen hautaan/kalmistoon. Selkeitä polttohautaukselle ominaisia merkkejä esineistä ei ole havaittavissa. On mahdollista, että nykyisen tilan kohdalla olleella kumpareella on ollut kalmisto, ja osa hauta-esineistöstä on levinnyt maanmuokkaustöiden seurauksena kumparetta ympäröivälle peltoalueelle.
Kohteella olevan tilan alueelta on löytynyt myös rihlatun valurautaisen esineen, mahdollisen kansalaissodan aikaisen kranaatin kappale. Lisäksi alueella on ns. "kivenlouhintapaikka" eli kahdesta kivestä on havaittavissa porausjälkiä
Kuninkaankartan mukaan kirkon kaakkoispuolella, jossain nykyisen Sotaplassin talon ja tien välillä on ollut neljä taloa. Isojakokartassa vuodelta 1767 alue on tyhjä. Pelto, mihin talot paikantuvat on märkä ja alava. On mahdollista, että talot olisivat olleet kumpareella missä Sotaplassin talo nyt sijaitsee. Maastotarkastuksen aikana vuonna 2008 pelto oli heinällä, eikä märästä savipellosta saatu mitään luotettavia havaintoja. Sotaplassin kumpareen pihamaata tarkastettiin silmämääräisesti tontin reunoilta havaitsematta mitään kylänpaikkaan viittaavaa. |