Perttulan kylän vanha tonttimaa on sijainnut Perttulan kappelin länsipuolella Loimijoen pohjoisrannalla, Mannisten kylää vastapäätä. Kylän nimi viittaa kylässä olleeseen kappelikirkkoon, joka oli pyhitetty Pyhälle Perttilille, Sankt Bertilille eli Bartolomeukselle. Bartolomeus-pyhimyksen nimen kansanomainen muoto on Perttu. Vuoden 1539 maakirjaan on Perttulasta merkitty neljä isäntää. Vuonna 1703 kylässä oli jo kahdeksan taloa. (Alanen 2004:24–25.)
Varhaisin maininta Perttulan kylän nimestä on v. 1506, jolloin oleff nielisson bertula on ollut lautamiehenä. Todennäköisimmin kylän nimi on syntynyt viimeistään 1400-luvulla, mutta koska kylässä on ollut asutusta jo ennen kirkon rakentamista, on kylällä mahdollisesti aikaisemmin ollut jokin toinen nimi. On myös mahdollista, että Perttula ja Loimijoen etelärannalla sijainnut Mannisten kylä ovat alkujaan kuuluneet samaan kylään, joka on viimeistään 1400-luvun alussa jakaantunut kahdeksi osakyläksi, jotka on nimetty tuolloisten isäntien tai keskeisimpien talojen mukaan. (Alanen 2004:25.)
Perttulan kylä on ollut ainakin osittain autiona 1900-luvulla ennen uuden omakotitaloalueen rakentamista paikalle 1990-luvulla. Näkyvissä on ollut vanhan kylän jäännöksiä mm. kivijalkoja ja uuninraunioita. Uudisrakentaminen on tuhonnut suuren osan kylätontista, mutta talojen ja piha-alueiden välissä on vielä toistaiseksi rakentamattomia alueita, joilla on mitä suurimmalla todennäköisyydellä säilynyt myös vanhaan kylään liittyviä kerroksia ja rakenteita. Vuoden 2009 koekaivaus liittyi Ypäjän Pappilanmäki-Rauhalan asemakaava-alueen muutokseen, eikä paikalta löytynyt mitään varmasti keskiaikaan ajoittuvia löytöjä tai rakenteita.
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.