Ensimmäisen maailmansodan aikainen rannikkotykkipatteri, joka sijaitsee Skatanniemi 6:n luoteispuolella. Neljän tykin patterin rintasuoja on tehty betonista. Jokaista tykkiä kohden on rintasuojassa kaksi ampumatarvikekomeroa. Rintasuojan keskiosan läpi on 1920-luvulla puhkaistu kulkuväylä Skatanniemen kärkeen. Rintasuojassa on kolme erillistä kellaritilaa puoliksi maanpinnan alapuolella. Itäinen ja läntinen kellari ovat samanlaisia: eteinen, kaksi ammuskellaria ja kaksi ammusten siirtohuonetta. Katot ovat olleet teräspalkeilla tuetut. Patterin keskiosassa on erillinen yhden huoneen miehistösuoja. Kellareiden katosta on räjäytetty teräspalkit pois. Tällöin ovat seinät vaurioituneet, mutta betonikatto on kestänyt.
Ampumatarvikekomeroiden rautakiskokatot on myös räjäytetty pois, jolloin rintasuojan
seinät ovat hieman vaurioituneet. Keskimmäisen varaston sisäänkäynti on täytetty kivillä.
Patteri on rakennettu 1916–1918. Se oli tarkoitus aseistaa neljällä 152 mm:n 45 kaliiperin
Canet-rannikkokanuunalla, mutta tykkejä ei ehditty asentaa paikoilleen. Patteri on kuulunut
Viaporin linnoituksen meririntaman organisaatioon. Patterin taustalla on niemen
länsirannalla betonin valmistusaseman betoninen jalusta ja jäännöksiä kovettuneista
betonitynnyreistä ja säkeistä. Patterin taustalla on sijainnut 200 miehen parakki ja ruokala. Parakin kivirakenteita on näkyvissä Skatanniemi-nimisen tien länsipuolella lähellä rantaa. Edellisestä hieman pohjoiseen Pitkälahden perukan itäpuolella tien ja rannan välissä näkyy maastossa myös ruokalaan liittyviä kivirakenteita sekä kivi/tiilirakenne (uuni?).
Patterilta johtaa tie Meriharjun kurssikeskuksen pihaan. Se on osaksi alkuperäisessä asussa. Muinaisjäännöksen rajaus kattaa tykkipatterin sekä edellä mainitut rakenteet.
Skapat: 9.3.2007 Senaste förändring: 27.11.2019
Underobjekt
Betonitehdas
Typ: försvarsverk
Datering: modern
Beskrivning: Skatanniemen patterin länsipäästä n. 20 pohjoiseen sijaitsee patterin rakentamiseen tarvitun betonitehtaan koneenjalustoja sekä kovettuneita betonitynnyreiden jäännöksiä.
Skapat: 9.3.2007
Undersökningar
Markus Manninen / Sotamuseo inventering 2000
Anmärkningar: Manninen, M. 2000. Viapori, merilinnoitus ensimmäisessä maailmansodassa 1914-1918. Sotamuseo: Helsinki.
Anmärkningar: Heinämies, Kati – Löfgren, K. E. : Helsingin maa- ja merilinnoitukset. Tarkistettu inventointi 1979.
Laaksonen, L. (toim.) 1980. Ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitukset Helsingissä. Suojeluluettelo. Museovirasto. rakennushistorian osasto, julkaisu n:o 9, 2/79. Helsinki.
Skapat: 30.6.2017 Senaste förändring: 30.6.2017
John Lagerstedt ja Vesa Laulumaa arkivstudie 2013
Anmärkningar: John Lagerstedt ja Vesa Laulumaa: Helsinki. Ensimmäisen maailmansodan linnoitusvyöhyke. Inventointiselvitys 2014. Museovirasto.
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tilaama selvitys yleiskaavoitusta varten.
Skapat: 30.6.2017
Hämäläinen Heini HKM besiktning 2019
Anmärkningar: Maastotarkastus liittyi Helsingin kaupungin hankkeeseen uusien luonnonsuojelualueiden perustamiseksi Uutelaan ja Särkkäniemeen.
Skapat: 27.11.2019
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.