Pyötsaaren rannikkokylän tonttimaa on sijainnut nykyisen Haminan kaakkoisosassa Mäntlahden kylän eteläpuolella, Pyötsaaren pohjoisrannalla kaartuvan pienen lahdelman ympärillä. Saaresta 1500-luvulla käytetyt nimet Bötesöö ja Bödzöö viittaavat vartio- tai merkinantopaikkaa tarkoittavaan sanaan böte. Pyötsaaren länsiosassa kohoavaa Saukkovuorta on pidetty sopivana vartiopaikkana, josta merkkitulet olisivat näkyneet mantereelle. Saaren erityisasemaan rannikon vartiotuliketjun osana liittyy mahdollisesti myös Pyötsaarta koskevissa kirjallisissa lähteissä mainittu verovapaus. Pyötsaari on merkityksellinen myös Vehkalahden knaappien ”alkutarujen tapahtumasaarena”. (Korhonen 1981:553; Rosén 1936:53,267.)
Ensimmäisen pysyvän asutuksen oletetaan saaristossa nimistön perusteella olleen ruotsalaisperäistä uudisasutusta, joka työnsi mantereen puolelta tulleen vanhemman suomalaisen eräkalastajakerrostuman tieltään. Saariston asuttaminen 1200- ja 1300-luvuilla kuuluisi siten osaltaan Karjalan valloituksen jälkeen toteutettuun järjestelmälliseen ”asutuspoliittiseen ohjelmaan”. (Rosén 1936:156.)
Saaristo oli vielä 1540-luvulla Viipurin linnan alainen erillinen hallintoalue, mistä syystä aluetta koskevat verotusluettelot ovat niukkoja ja katkonaisia. Varhaisimmat tiedot ovat vuodelta 1539 ja 1540- ja 1550-lukujen tileissä Pyötsaarella mainitaan olevan yksi talo. Tätä rälssitilaa asui lampuotisuku Huggutit, joka myöhemmin luettiin myös Vehkalahden knaappisukuihin. Saaren keskeisen aseman vuoksi se ei ole kuitenkaan ollut tavanomaisten verosäännösten alainen, joten verotustiedot eivät talojen ja asukkaiden määrän suhteen ole luotettavia. (Rosén 1936:242-250.)
Pyötsaari on edelleen idyllinen saaristolaiskylä. Vanha kylätontti on suhteellisen tiiviisti rakennettu, mutta rakennuskanta on melko iäkästä ja kevyttä. Varsinaisen kylätontin eteläpuolella, Tontinlahden ympärillä on saattanut myös olla asutusta.
V. 2022 inventoinnissa todettiin Tontinlahden pohjukan matalan vesijättömaan olleen niittynä vielä 1960-luvulla. Lahden koillispäässä niityn yläpuolinen rinne on kallioinen ja kivikkoinen ja nousee melko jyrkästi Tontinvuorelle päin. Alueella ei havaittu merkkejä 1900-l varhaisemmasta ihmistoiminnasta.
Lahden luoteispuolella on tasainen metsämaa. Sen ja niityn välissä on vanha oja ja 2 pohjois‒eteläsuuntaista lyhyttä kiviaitaa. Aidat ovat mahd. seurausta pellonraivauksesta, muita merkkejä ihmistoiminnasta tai asutuksesta ei havaittu. Tontinlahden pohjukkaan kaivettiin metallinilmaisimen signaalien perusteella 6 pistoa. Löydöt olivat moderneja. On mahdollista, että alueella on myös vanhempia ihmistoiminnan jäänteitä, vaikka niitä ei inventoinnissa löydetty.
Lahden itäpuoleisella Tontinvuorella on perimätiedon mukaan sijainnut kylän ensimmäinen talo. V. 2022 inventoinnissa vuoren rinteiltä tai laelta ei havaittu merkkejä rakenteista. Vuoren korkeimmalla kohdalla on kuitenkin tiettävästi ollut näkötorni, josta jäljellä kallioon kiinnitettyjä tukirautoja.
Skapat: 28.6.2007 Senaste förändring: 20.2.2023
Underobjekt
Sakkovuori
Typ: försvarsverk
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6706162 Ö: 518784
Beskrivning: Mahdollinen vartiotuliaseman paikka. Pyötsaaren länsiosassa kohoavaa Saukkovuorta on pidetty sopivana vartiopaikkana, josta merkkitulet olisivat näkyneet mantereelle. Saaren erityisasemaan rannikon vartiotuliketjun osana liittyy mahdollisesti myös Pyötsaarta koskevissa kirjallisissa lähteissä mainittu verovapaus. Pyötsaari on merkityksellinen myös Vehkalahden knaappien ”alkutarujen tapahtumasaarena”. (Korhonen 1981:553; Rosén 1936:53, 267.)
Skapat: 23.3.2011 Senaste förändring: 20.2.2023
Tontinlahti
Typ: stenkonstruktioner, stengärden
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6706511 Ö: 519876
Beskrivning: kaksi pohjois‒eteläsuuntaista lyhyttä kiviaitaa, joiden yhteispituus on n. 5 m
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.