Simojoen Mertakosken länsirannalla sijaitsevan pellon länsipuolisessa metsikössä on useita viljelysraunioita ja ja kiviaitaa.
Castren (Castren 1894, s .. 247) kertoo, että Simossa on Pahnilan talon läheltä Vähäojan niitystä löytynyt rautakaluja, kirveitä, pistorautoja ym." Eräs kirves on kuvauksen mukaan ollut "ohutlapainen, piilukirveen muotoinen, toista korttelia pitkä". Karttanimenä Vähäojaa ei Pahnilan talon läheltä löytynyt vuoden 2001 inventoinnissa, mutta saadun tiedon mukaan Vähäojan niityiksi kutsuttu alue sijaitsee talosta runsaan kilometrin pohjoiskoilliseen Simojen länsirannalla.
Paikalla on Pahnilan rekisterinumeroa (Rn:o 3) olevia viljelysmaita noin 600 metrin pituudelta ja 200 metrin leveydeltä. Alueen korkeus on kartan mukaan n. 5 metriä, mutta todellisuudessa osin pelloksi raivatun kankaan korkeimmat kohdat nousevat lähelle 7,5 metrin korkeutta.
Jokivarsikankaan itäpuolisen kosteikon nimi on Vanhankylänsuo, jonka voi arvioida viittaavaan varhaisempaan asutukseen ja toimintaan. Alueen pellot olivat viljelyksessä 2001 joko nurmella tai viljalla. Talonpoikaisen asutuksen merkkejä paikalta ei tehty. Sen sijaan peltojen länsipuolisesta metsiköstä tavattiin useita viljelysraunioita ja kiviaitaa/-aitausta, jotka näyttivät keskittyvän kahdelle alueelle.
Pohjoisemman alueen kiviaidat ja muutamat kasat näyttivät noudattelevan nykyisinkin havaittavia peltoalueita ja rajoja. Sen sijaan eteläisemmällä alueella tavattiin palstan 3:41 länsipuolisesta metsiköstä L-muotoinen aitaus, joka on avoin länsi- ja eteläsivuiltaan. Sen sisäosa on ilmeisesti aikoinaan ollut viljelyksessä. Tämän eteläpuolella on vielä jokunen kivirakenne, röykkiöitä ja kiviaitoja, joista osa vaikuttaa nuoremmalle, ilmeisesti läheisestä peliosta ajetulta.
Alueelta ei löydetty talonpaikkoja tms. asutusjäänteitä, mutta viljelyjäänteet lienevät iältään varsin varhaisia.Tosin on huomattava, että erilaiset pellonraivauksen yhteydessä syntyneet kivirakenteet ovat paikkakunnalla enemmän sääntö kuin poikkeus. Kysymys siitä, olisiko alueelta löydettävissä varhaisen talonpoikaisasutuksen jäänteitä perusteellisempien tutkimusten avulla, jää avoimeksi.
Kohteelle on tehty aluerajaus 18.3.2019 (eteläinen ja pohjoinen alue) Mika Sarkkisen inventointiraportin 2001 karttaliitteen röykkiölevinnän perusteella. Rajaus on tarkastettava maastossa. |