Kohde sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuiston itäosassa, Uhriharjun lounaispuolella Karhunjuomalammen päivätuvan pihamaalla. Pihamaa on osin varsin hienohiekkaista, aavistuksen kumpuilevaa moreenia. Piha-alue rajautuu Uhriharjuun, jonka puoleinen rinne on kuluneisuuden vuoksi aidattu. Pohjoislaidalla on laavu, luoteispuolella wc ja puuvaja. Rakenteita ollaan puistonjohtajan mukaan lisäämässä erityisesti vilkkaan ruskasesongin ja alueen kasvavan turistivirran tarpeiden vuoksi. Varsinainen päivätupa on pihan kaakkoispuolella, kymmenisen metriä eteläpuolella olevan lammen rantarinteestä.
Kvartsi-iskoksia ja -kappaleita, yksittäinen liuskepala sekä pari palanutta kiveä oli kuluneella hiekkapinnalla tuvasta viitisen metriä etelään. Tuossa kohdassa maa viettää loivasti länteen. Löydöt jätettiin paikalle. Päivätuvan luoteispuolelta ja pohjoiseen vievän kulku-uran reunasta, keskeltä pihaa, löytyi hiekkapinnasta kvartsikaavin sekä työstöjälkinen kvartsi-iskos. Näistä jäljistä ja löydöksistä päätellen paikalla on ollut kivi- tai varhaismetallikautista toimintaa. Tarkastus jäi pikaiseksi, mutta kohdetta voidaan näiden havaintojen perusteella luonnehtia pienialaiseksi, paikoin tallautuneeksi ja rakentamisen kuluttamaksi, muinaisasuinpaikaksi.
Vuonna 2013 paikalla toteutettiin Kemijärven kansalaisopiston kurssiohjemaan liittyvä pienimuotoinen, kuuden neliömetrin laajuinen koekaivaus maakumpareella, päivätuvan pihalla. Siinä todettiin ohut (10-15 cm) löytökerros sekä osin säilynyt palaneiden kivien muodostama liesikiveyksen kohta. Löydöt koostuivat kvartsiaineistosta, joukossa mm. kolme kaavinta ja muita- esineitä sekä -ydin. Lisäksi todettiin muutamia punamultanokareita, muttei palanutta luuta. Paikalla on siis ollut ainakin yksi liesi, ilmeisen lyhytaikaisella tai sesonkiluoteisella leiripaikalla kivi- tai varhaismetallikaudella. Runsaat 5 metriä lieden pohjoispuolella on myös mahdollisen pyyntikuopan jäännös. |