Kohde sijaitsee Hinkapyölinlahden eteläpuolella Tuuskiin vievän tien vieressä. Paikalla on autioitunut kylätontti rakennuksineen, joka on toiminut vielä äskettäin museona. Alueen vanhan päärakennuksen alimpia hirsiä on uusittu ja tämän yhteydessä maata on ilmeisesti kaivettu talon ympäriltä. Tällä alueella havaittiin runsaasti mm. punasavikeramiikkaa, fajanssia, rautakuonaa sekä muuta kuonaa, palanutta savea, tiilimurskaa sekä sepän takomia rautanauloja ja -tappeja.
Paikalla on vuosille 1881–1882 ajoittuvan isojakokartan mukaan ollut tontti sekä useita rakennuksia ja hieman kauempana luoteessa on sijainnut Hinkabölen rälssitila. Kuninkaan kartastoon Suomesta (1776–1805) rälssitila on merkitty kutakuinkin samalla paikalle. Hinkaböle on kuulunut jo keskiajalla Pyhtään kirkolle, mutta Kustaa Vaasa peruutti sen kruunulle.
Hinkabölen vanha päärakennus on mahdollisesti siirretty aikoinaan nykyiselle paikalleen, kun uusi päärakennus on rakennettu. Tämä on ilmeisesti tapahtunut jo 1800-luvun alkupuolella. On myös mahdollista, että Hinkaböle on alun perin sijainnut kyseisellä paikalla ja uusi päärakennus on rakennettu hieman kauemmas peltojen ympäröimälle saarekkeelle. Rälssin alkuperäisen sijainnin selvittäminen vaatisi tarkempia kenttätutkimuksia.
Skapat: 3.12.2007 Senaste förändring: 3.12.2007
Undersökningar
Katja Vuoristo inventering 2007
Skapat: 3.12.2007
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.